Norske damer elsker Cape Town! Som Pernille og Gro.

På mine reiser til Sør-Afrika, møter jeg mange norske damer som stortrives i dette landet. Som Pernille Stallemo og Gro Wickstrøm, begge fra Sørlandet. Pernille bor her, og Gro kommer gjerne på besøk for inspirasjon. Sammen arrangerte de en vellykket dametur til Cape Town og omegn i oktober 2023. «GroW & The Girls» ble en suksessreise. «De kunne ikke se for seg hvor fantastisk dette landet kunne være,» forklarer Gro med et stort smil.

Pernille, hvorfor skal man besøke Cape Town og Sør-Afrika?

–Jeg synes ALLE skal besøke Cape Town! Og det er flere grunner til det. Cape Town er en smeltedigel innenfor design, kunst og håndverk.

Vi har et spennende kjøkken; i tillegg til impulsene fra det afrikanske kontinentet, Asia og Europa er det mange kokker som er flinke til å bruke den lokale floraen i matlagingen. Ofte er dette gammel kunnskap som San-folket kjente til og som vi nå finner tilbake til.

Jeg er selv ei fjellgeit og Cape Town har en natur som tar helt pusten fra deg. Interessen for naturen handler også om bevaring av biologisk mangfold, om å leve i harmoni med andre arter. Det er flott at det finns hvithai i havet, karakaler, bavianer og antiloper i fjellet. Vi mennesker må bli flinkere til å dele ressurser, til å bevare habitat for andre arter slik at de får et reelt livsgrunnlag. På dette området synes jeg Sør-Afrika er langt fremme, og jeg opplever en bevissthet i store deler av befolkningen som er inspirerende.

Bildetekst: Pernille med Desmond Tutu.

Hvor lenge har du selv bodd i landet, og hvordan trives du?

–Jeg kom til Cape Town som del av en Fredskorpset-utveksling (nåværende Norec) for å jobbe på Desmond Tutu Peace Trust i ett år. Det er snart 20 år siden. Jeg ble så begeistret for vennligheten og gjestfriheten, dynamikken i samfunnet og den mektige naturen. De siste 20 årene har vært en berg-og-dalbane, men jeg ble bitt av det vi kaller ‘Africa bug’, det vil si at man blir så grepet av dette landet og kontinentet at man vil komme tilbake, eller bare blir værende.

En viktig ingrediens for meg var også at jeg traff Rob i 2005. Han hadde flyttet hit fra England og jobbet som forsker ved Universitet i Cape Town. Vi ble kjærester og etter hvert samboere. Jeg liker at Sør-Afrika er en smeltedigel. Alle passer inn her. Men det er et samfunn hvor mange bærer på traumer. Det har vært flere århundrer med fortrykk av folkegrupper basert på hudfarge. Kanskje det er derfor vi ofte ser en slags fin forsiktighet her. En varhet i hvordan man opptrer og møter andre.

Bildetekst: Gro & Pernille på research i juni 2023, da er det vinter i Cape Town.

Gro, hva er det med Cape Town og Sør-Afrika som fascinerer?

–Jeg er så absolutt entusiast – eller kanskje bedre – fullstendig fortapt. Det som fascinerer meg mest er energien jeg opplever der nede, hvordan jeg bare ved å sette fot på Sørafrikansk jord kjenner meg i live på en måte jeg ikke har opplevd noen andre steder jeg har reist. Ja, det er Afrika, og det er heller ikke bare Afrika. Fremfor alt er det menneskene, den åpenhet og raushet jeg møtes med, den service de yter på alle fronter med stor vennlighet. I tillegg er det gleden som ligger i overflaten hele tiden. Alt dette kan oppsummeres i at jeg føler både tilhørighet og samhørighet når jeg er der. Jeg blir møtt, hørt og sett på en livsforvandlende måte. Landet er så utrolig vakkert, de har alt og den største rikdommen er menneskene!

Hvor mange ganger har du besøkt landet, og har du noen favoritter?

–Mitt første besøk var i påsken 1998. Så skulle det da vare mange år før jeg kom til Cape Town på jobb i februar, juni og august 2022, dernest ferie i juni 2023 og sist gruppeturen GroW & The Girls i oktober 2023 med Pernille. Totalt 6 ganger har jeg vært her. Favoritten er Cape Town uten tvil, for måten byen og menneskene omfavner meg på. Ellers er det nesten umulig plukke ut enkeltsteder, jeg blir utrolig lett begeistret for alle steder jeg har fått oppleve. Om noe tar pusten fra meg, er det naturen og landskapet, den enorme variasjonen innenfor relativt korte avstander.

Hvordan opplevde de norske damene Sør-Afrika?

–Damene fra Norge (fra Kristiansand, Oslo og Ålesund) storkoste seg. De/vi var svært fornøyde med Pernille som guide og tilrettelegger lokalt, og hadde bare lovord å si om program, variasjon i steder vi besøkte, mat, vær, landskap, aktiviteter og mennesker vi møtte. Gjennomgangstonen har vært at de kunne liksom ikke sett for seg hvor fantastisk dette kunne være, det har vært en reise for livet med langstidseffekt for flere av oss.

Hva var høydepunktene?

–Turen på Table Mountain med Pernille som guide. Møte og høre Sipho Msomi fortelle fra eget liv og tiden da han satt fengslet på Robben Island. !Khwa ttu San Culture & Education Centre, et fantastisk senter som forteller om San folket, de første innbyggerne i Sør-Afrika med over 100 000 år gammel kultur, det var utrolig lærerikt og en virkelig øyeåpner. Tur på el-sykler fra Stellenbosch til Boschendal,  hvor mange var utenfor sin komfortsone og fylt med stor mestringsevne. Vandretur i fynbos området utenfor Hermanus med Pernille som guide, og stå på land og betrakte hvaler og delfiner leke seg i havet. English High Tea hos min gode bekjente Merle Levin utenfor Hermanus, etter skriveworkshop med henne tidligere på dagen. En del norske damer husker kanskje Merle, hun har vært mye i Norge med Kristin Flood med skriveworkshops og stillhetsretreat.

Pernille, hvordan var det å samarbeide med Gro?

–Gro er en ‘ja-person’, en sosial virvelvind som elsker å treffe nye folk og oppleve nye steder. Hun har en evne til å komme i kontakt med folk som er helt unik. Hun lar seg lett begeistre og er skikkelig flink til å heie på andre. Det var gøy å planlegge denne turen sammen med Gro, og kjempestas (men ikke overraskende) at den ble fulltegnet i løpet av noen få uker.

Gro, hvor møtte du du Pernille?

–Den 3. februar 2022 møttes Pernille og jeg for første gang i Cape Town, den samme dagen som Pernille møtte deg Gunnhild med din mann Geir til middag på Waterfront. Fra denne dag begynte mine tanker å kretse rundt å virkeliggjøre en gammel drøm; å lage min egen tur. Denne tanken modnet utover våren, og Pernille og jeg begynte via mail å se på mulig program for turen. Tidlig januar 2023 lanseres turen, den ble fulltegnet ila 3 uker! Grunnmuren for turen er Pernilles erfaring, kompetanse og lidenskap for folket, historien og landet. Gjennom hele turen delte hun både historier og små anekdoter som gjorde at vi fikk en større forståelse for helheten av opplevelsen. Naturen og menneskene ligger nok hennes hjerte nærmest, det å bidra til at folk kan få mulighet til å leve bedre liv ligger hennes hjerte nært. I tillegg er hun virkelig en naturentusiast og la for dagen stor kunnskap om både flora og fauna.

Pernille, fortell om ditt reisebyrå og hva du kan bidra med til alle som vil besøke Sør-Afrika.

–Jeg startet Nonophela Travel i 2019, etter å ha jobbet flere år innen reiseliv i Sør-Afrika. Jeg syntes det var på tide å stå på egne ben og bli min egen sjef, noe jeg stortrives med. Nonophela er et ord fra isiXhosa, ett av de største språkene i Cape Town, og ett av 11 offisielle språk i Sør-Afrika. Det betyr å gjøre en jobb med grundighet og aktsomhet. Jeg skreddersyr reiser til Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe og Mauritius. Det kan være alt fra 1 person til grupper på opptil 40 personer. På gruppereiser er jeg ofte med som guide. For familier, par og enkeltpersoner er jeg ikke med som guide, men da har vi som regel ett eller flere møter på Teams for å diskutere ønsker og alternativer. Det skjer som regel ett år eller mange måneder i forkant av turen. Jeg booker deretter hoteller og opplevelser i tråd med disse ønskene og kunden behøver bare å gjøre én innbetaling. Jeg har avtaler med mange gjestehus, hoteller og safari lodger og kjøper rom til innkjøpspris. Det vil si at kundene ikke betaler mer enn om de skulle booket alt selv. Det er kjempegod deal. De får hele programmet og en haug med tips fra en lokal ekspert uten ekstra kostnad. I tillegg får alle som booker overnatting via Nonophela Travel tilbud om en gratis guidet tur i Table Mountain nasjonalpark – jeg er utdannet fjellguide her i Sør-Afrika.

Hva særpreger kulturen?

–Når man bor i Sør-Afrika blir man en del av samfunnsveven her og de store økonomiske forskjellene som preger dette landet. Jeg blir ofte imponert over den innsatsen og solidariteten jeg ser i praksis, og som blir en del av væremåten. Mange som har vokst opp her vil ‘gi tilbake’. En ung mann jeg ble kjent med via en tidligere jobb sa at hans første prioritet når han begynte å tjene penger var å bygge et hus til sin mor. Jeg kjenner henne også. Hun er modig og selvstendig og forsørget to barn alene. Hun hadde fast jobb på et supermarked, men den var dårlig betalt, så hun leide et skur. Det sies at det tar 21 dager å skape en vane. Det er noe jeg ofte tenker på, at for mange her blir det en vane å forsøke å bistå andre.

Gro, hva er visjonen med dine reiser?

–Jeg jobber til daglig i shippingselskap i Kristiansand. Jeg er en livsentusiast, jeg elsker livet og jeg elsker å reise – enten det er jobb eller fritid. Jeg brenner for menneskemøter, for å omfavne mennesker i kjærlighet og løfte dem. Drømmer er til for å realiseres, og min «GroW and the Girls to Cape Town» er den første av slike turer. Gjennom mine turer ønsker jeg å bidra til økt innsikt og utsikt, både med hensyn til å oppleve nye steder, men også å oppdage nye sider ved oss selv. Den magien som skapes når vi møter hverandre med positiv nysgjerrighet uansett hudfarge og kulturbakgrunn, kan være livsforvandlende, hvis vi tar sjansen.

For nærmere informasjon:

https://nonophela.com

https://www.growickstrom.com

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *