Thomas Nygaard, en ekte kaffe-entusiast

På reise i Sør-Afrika har jeg funnet en med felles interesser for kaffens gleder. Thomas Nygaard bor deler av året i Franschhoek og har dedikert seg til å smake seg gjennom nærområdets cafeer samt teste ut kaffe i Norge og på sine turer med kona Cathrine.

Thomas, hva er dine favoritt kaffemerker her i Sør-Afrika?

–Terbodore, og den cordadoen de serverer på River Café i Franschhoek er uslåelig på smak!

–Bootlegger, som de har på Ou Meul caféene. De lager også veldig god cortado.

–Truth Coffee, kraftige saker, egen cool café i Buitenkant Street, Cape Town City Centre.

–Woolworths har også super kaffe, tar alltid en på CPT rett etter landing fra Norge! Og kjøper med deres hele bønner hjem, espressobrent så klart, for bruk i grommaskinen hjemme, italienske Bezerra BZ10.

DeLuxe er også bra kaffemerke.

Hvordan tilbereder du kaffe?

–Jeg lager kaffe på forskjellige måter avhengig av hvor jeg er. Jeg drikker kun espresso type kaffe, så hjemme i Norge er det grommaskinen Bezerra BZ10 med egen kvern ved siden av, der jeg bruker hele espressobønner, Lövbergs lilla! Maskinen krever oppvarming, derfor er den styrt ved hjelp av en app-styrt stikkontakt. Jeg lager kun espresso og lungo, synes aldri jeg får helt til cortado noe særlig hjemme, – det tar jeg kun ute. Til nød kan jeg lage latte, cappuccino o.l. til gjester men blir vel bare sånn passe.

–På våre feriesteder og i båten blir det stort sett Nespresso pga. enkelheten. Men det er jo en slags nødløsning, kaffen blir ikke like god som den italienske maskinen, men enklere og mye mindre søl så klart. Men Nespresso blir ganske OK når jeg bruker den sterkeste sorte kapselen, Ristretto, og til avveksling Arpeggio, den lilla.

–Presskanne bruker vi på hytta på fjellet men bare hvis vi får tak i ferdigmalt espressokaffe. Ellers kjører vi der faktisk gammeldags kokekaffe! Men lukten blir bedre enn kaffen…

Når på døgnet drikker du kaffe?

–Om morgenen som lungo (espresso med litt mer vann), oftest to kopper, mens etter morning walk og etter lunsj helst en cortado (liten kopp eller glass med 50% espresso og 50% varm melk, ikke mer!). Etter middag kun espresso. I Norge som regel dobbel, men i Sør-Afrika alltid enkel, for de fleste steder her lager for tynn dobbel! Eller den er kliss lik en singel!

Passer det med kaffe etter middag og vin?

–Absolutt! Espresso!

Hvor er dine favorittcafeer hjemme i Oslo?

– I Oslo er den beste kaffen hos Stockfleth, som ved Tinghuset, men det er bra kaffe på Kaffebrenneriet også. På begge steder hender det jeg tar en dobbel latte sammen med mat, men må da alltid be om mindre melk. For ikke å snakke om hos Espresso House, de bruker sykt mye melk i sin latte, blir bare skvip.

Hva er din aller beste kaffeopplevelse – og hvorfor?

–Generelt er vel den beste kaffeopplevelsen den første koppen om morgenen, særlig etter et morgenbad om sommeren!

–Og, kroppen vil ikke ha noe mat før minst en time etter første kopp kaffe! Som etter en lang flytur ned hit til Sør-Afrika der jeg prøver å sove mest mulig. Det eneste jeg gjør før vi lander, er å drikke en kopp kaffe! Qatar har faktisk god espresso, som jeg da tar som en sterk Americano (omtrent som lungo). Ingen melk, ikke sukker!

–I tillegg til cortadoen på River Café i Franschhoek så hender det faktisk at jeg får en himmelsk espresso på de mest overraskende steder her i Sør-Afrika. Da ser man det nesten på koppen idet den kommer på bordet, det er noe med konsistensen! Kan dessverre ikke komme på akkurat hvor.

–Faktisk også i Hellas kan jeg oppleve det av og til. Der liker jeg forøvrig også å drikke Freddo Espresso ut på dagen når det er varmt, dvs. iskaffe! Uten sukker, som alltid ellers.

–Ellers er det mye god kaffe i Italia, mens det i Frankrike er aldeles elendig!! (Beklager…)

–Vanlig kaffe i USA og England er jo noe forferdelig tynt skvip, har fint lite med kaffe å gjøre. Norsk traktekaffe er heller ikke noe å trakte etter (!).

Tusen takk Thomas for gode innspill!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *