VILLE VINER TIL VILT

Hindsæter IMG_7280

Mørke, dype, blårøde viner. De smaker perfekt til høstens kraftige viltretter.

Høsten og fjellet hører sammen. Det er en egen stemning i høyden når sommeren er over, og vinteren fortsatt et stykke unna. Sol og strandliv er tilbakelagt, mens snø og ski er i anmarsj. Høstens lys og naturopplevelser passer perfekt til lange turer, og i frisk fjelluft kjenner vi oss ekstra våkne og tilstede.

For å komme høstsesongen i møte har jeg besøkt Hindsæter, et sjarmerende overnattingssted i østlige Jotunheimen. Derfra er det bare å vandre i vei så langt man vil. Mange velger Besseggen, andre går langs fjellvann og i flatere terreng.

Hindsæter ute IMG_7294

Jeg velger meg en mellomting, klatrer opp bratte fjellstier for å gå bak Besseggen og se den bratte ryggen fra trygg avstand. Jeg har gått Besseggen én gang før. Det var en sommer jeg var skråsikker på at jeg med gode pauser og matpakke i sekken, skulle fint klare den berømte fjellturen. Dagen utviklet seg til et mareritt, værmessig. Med tåke, regn, så sludd og snøvær. I juli måned! Jeg kjente til fjellvettreglene men trodde vel den gangen de kun gjaldt på vinteren. Klissvåt til skinnet, iskald og med hakkende tenner fullførte jeg turen. Uten pauser, uten panoramautsikt. Klatring på Besseggen blir med den ene gangen…

Nå derimot har jeg gode fjellsko og proft sportstøy. Dagene i norsk fjellheim blir eventyrlige med praktfull natur og en egen stolthet av å være norsk når jeg skuer mot fjelltoppene.

Vel tilbake på Hindsæter serveres himmelsk god mat basert på lokale råvarer. Reinsdyr, hjort og lam står på menyen. Viltsmakene kommer ekstra godt frem på høsten. Kjøttet er akkurat passe stekt av den dyktige unge kokken, så det blir saftig smak.

HVA MED ET GRATIS VINKURS? Registrer deg på GunnhildsVin.no så får du umiddelbar tilgang!

Hindsæter matrett IMG_7281

Mørt og mørkt kjøtt servert med fargerike grønnsaker fortjener en velsmakende rødvin. Viltkjøtt er kraftig og trenger en kraftig vin, gjerne fra området Rhône i Frankrike. De vinene gir den rette balansen til viltkjøttet og fremhever den gode kjøttsmaken. Fargen er dyp rød, gjerne blårød og nesten sort. Stilen er tørr og druene heter Syrah, Grenache og Mourvèdre. Til småvilt kan det også passe med en argentinsk rødvin laget på Malbec druen. Den er like mørk på farge, litt blåfiolett, har deilig kraftig smak men også fin friskhet takket være fjelluft fra Andesfjellene. Argentinske viner har også sympatisk pris, praktisk å vite hvis man har stort selskap. For alle som har forkjærlighet for italienske viner, gir aglianico druen en flott vinstil som smaker til høstens kjøttretter.

Hindsæter IMG_7346

For å fremheve vinsmaken, unngå søtt tilbehør som tyttebærsyltetøy og geléer. Men må du ha det – så må du. Valget er ditt. Bare kjenn etter hvordan vinen endrer karakter etter hva du spiser. For meg er passe stekt viltkjøtt med rosa kjerne, nykvernet salt og pepper, sjysaus og noen lettkokte grønnsaker det ideelle til en deilig, passende rødvin. Gjerne servert lett kjølig i et stort glass. Da kan høstmørket komme krypende for stemningen innendørs er maksimalt hyggelig.

HVA MED ET GRATIS VINKURS? Registrer deg på GunnhildsVin.no så får du umiddelbar tilgang!

—-

Vi smaker på ville viner til vilt.

Til småvilt

3203301 Jean Bousquet Malbec 2015, Mendoza, Argentina, kr 119,90 (BU)

Her er en flott vin til god pris. Den er laget på økologisk dyrkete Malbec druer plukket for hånd. Vinen dufter av solbær, mørke plommer, pepper, og sjokolade. Fyldig smak med god balanse mellom myke tanniner og fruktighet og friskhet.

Til reinsdyr

4512601 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013, sør-Rhône/ Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, kr 339,90 (BU)

Klassisk vinstil fra Châteauneuf-du-Pape, vinmarker med rullestein, og over 65 år gamle vinstokker. Kjenn konsentrert aroma av mørke bær, aromatiske urter og krydder. Vinen smaker rikt og fruktig med modne tanniner. Vinen er laget på Grenache som er lagret i tank på friskhet, og Syrah og Mourvèdre som er modnet på eik for mer konsentrasjon.

Til hjort

3733901 Nifo Aglianico del Taburno DOCG 2012, Campania, Italia, kr 176,50 (Basis)

Er du glad i italiensk vin, prøv denne. Den har behagelig duft av kjølige mørke og røde bær med urtepreg. Utviklet smak med preg av saftig frukt og noe urtepreg. Fast ettersmak. Aglianico druene er plukket for hånd, fatlagret i 8-10 måneder så flaskemodnet et år.

Til elg

5045301 Domaine du Colombier Crozes Hermitage 2014, nord Rhône/Crozes Hermitage, Frankrike, kr 219,90 (Basis)

Her er en rødvin fra Rhône som ikke er for svær eller tung. Opplev sval aroma av mørke skogsbær, litt lakris og fint integrert fat. Smaker transparent, delikat, med touch av krekling og pepper. Typisk for Syrah druen i dette området. God ettersmak.

Til småvilt + storvilt

4563901 Cuvée Louis Belle Crozes Hermitage 2012/2013, nord Rhône/ Crozes Hermitage, Frankrike, kr 229 (Basis)

Dette er en elegant vinstil som også smaker nydelig til de fleste viltretter. Vinen har duft av mørke skogsbær og pepper med fat. Ung og saftig smak med mørke skogsbær, krydder og noe fat. Lang, fast ettersmak. Laget på Syrah som høstes for hånd, fatlagret 14 måneder.

Allrounder

3203301 Guigal Gigondas 2012, sør Rhône, Frankrike, kr 255 (Basis)

Her er en kjenning blant vinfolket! Vinen er allsidig og smaker godt til det meste av viltretter. Den har ren aroma preget av modne mørke skogsbær, litt tørket frukt, tobakk, lakris, pepper og integrert fat. Smaken er god og fyldig preget av mørke bær og krydder med varm ettersmak. Lekker, denne liker alle. Druene er Grenache, Syrah og Mourvèdre.

Hindsæter inne IMG_7189

HVA MED ET GRATIS VINKURS? Registrer deg på GunnhildsVin.no så får du umiddelbar tilgang!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *