Vin, lukt og smaker til havs

champagnesunset-L

Smak påvirkes av lukt. Når vi er ved sjøen, på stranden, beachbar, i båt og på cruise, hvilke viner «smaker» best?

13441772_10154251137020763_1861008460_o

Ida Elisabeth Dønheim er utdannet kokk og sommelier, og er engasjert vindirektør hos SeaDream Yacht Club.

– Jeg vil være så tøff å si at mer eller mindre alle viner smaker godt til havs. Og det er det en grunn til… For at vi skal kunne smake en vin godt, så er det viktig at nesen følger med. Alle vet at når vi er tette i nesen, så smaker maten mindre.
For at sanseapparatet skal fungere optimalt, er det ønskelig med et klima som har en viss luftfuktighet. Dvs at luften ikke er for tørr.
I mange smakerom settes det faktisk inn luftfuktere, slik at slimhinnene i nesen skal fungere optimalt. Derfor er det å være til sjøs og smake vin helt perfekt!

Kan du gi noen vineksempler?

– Selvsagt. Når man seiler rundt i Middelhavet, så passer det utrolig godt med et glass rosé, gjerne fra Provence. Eller en av de mineralske hvite vinene fra f.eks Etna, Chablis eller Sancerre.

Rosevin i Provence IMG_1483 lav

Hvilke vincruise i siste halvdel av 2016 kan du fremheve for kvinner?

– Det må bli vårt Champagnecruise i oktober. Denne seilingen starter i Roma 1. oktober, og ender opp i Cannes 8. oktober. Havnene vi besøker er som postkort, verdt å nevne er Portofino – et av de vakreste stedene på denne jord.

slideshow__Portofino

Og seilingen blir fyllt av unike opplevelser. SeaDream og Champagne går hånd i hanske, og på denne seilingen får våre gjester oppleve Champagnehuset Taittinger, som er kjent for å produsere en feminin champagnestil. Høy andel av chardonnay og ingen bruk av fat gir en elegant, delikat og ren champagne. Rett og slett nydelig. Hele Taittingers portefølje vil bli presentert gjennom en vinsmaking på skipet, og vi

Tara 1, 2013 Champagne på dekk lav IMG_7161

sier jo ofte at Champagne går til alt. Det skal vi bevise under en egen champagnemiddag.

13453917_10154251005170763_1781343488_n

I tillegg kommer Italias eldste vinhus ombord, Barone Ricasoli, og holder en spennende og interessant smaking for oss.

IMG_1973-L

Hva med matopplevelser?

– God drikke fordrer god mat. Ørjan Johannesen og Odd Ivar Solvold vil også være en del av denne seilingen, hvor de da vil ta med gjestene på det lokale markedet i St.Tropez, holde kokkekurs og lage sine signaturretter fra da Ørjan vant Bocuse D’Or. Gjesten får verdens beste kokker, champagne og flotte viner fra Toscana. Bedre blir det ikke!

Ørjan IMG_0594 lav

Hva betyr vin/matopplevelser på cruise?

– Hos SeaDream legger vi stor vekt på opplevelsene rundt mat og drikke. Et måltid skal være føde for både sjel og sinn. Hva hver enkelt prefererer, er personlig. Derfor tilbyr vi daglig nye menyer til frokost, lunch og middag. Du kan bestille hva du ønsker, og hvordan du ønsker det tilberedt. Skal det være noe du har lyst på som ikke er på menyen, er det bare å spørre – her er alt mulig.

13451051_10154251005315763_1401527836_n

Vår Sommelier tilbyr hver dag et nytt utvalg av våre husviner som er tilpasset dagens meny. Alt er inkludert med gourmetmåltider og nydelige viner. Ønsker noen å se i vår rikholdige vinliste, er det bare å spørre.

Hvilke stikkord vil du gi for å beskrive opplevelsen ombord SeaDream skipene?

– Personlige og skreddersydde opplevelser. Unik atmosfære. Individuell luksus. Autentisk og ekte. Alt er mulig!

Ida, fortell om din vininteresse og hvordan du jobber med rederiet?

– Jeg startet å jobbe i restaurant da jeg var 13 år, skulle bare hjelpe til litt i oppvasken og syns det var utrolig gøy. Jeg var kjapp og fikk da litt andre oppgaver som å skrelle grønnsaker og det hele utviklet seg. Jeg var vel 17 år da jeg hadde min første service alene på kjøkkenet.
Med fagbrev som kokk og et ønske om å kunne kreere de beste måltidene og opplevelser som man husker, ble det naturlig å ta vinkelnerutdannelsen. Min lidenskap ligger i kombinasjonene av mat og drikke, det syns jeg er fantastisk gøy. God mat fordrer god drikke.

Ida har vært kjøkkensjef, F&B Manager samt driftet to flotte hoteller.
– Nå er jeg så heldig å være del av et fantastisk team, både på kontoret i Oslo og på skipene. Det er ikke tilfeldig at SeaDream høster mange utmerkelser. Det jobbes med å sikre kvalitet i alle ledd, og å tilby opplevelser man ikke får andre steder, avslutter en stolt Ida Elisabeth Dønheim.

Arial view of the back of SeaDream

.

http://www.seadream.com/voyages/11640

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *