Rosevin – rosa gleder i glasset

Det er sommer, sol og sesong for rødmende viner. Nå starter rosévinsesongen for fullt!

Baumaniere IMG_1515 lav

Provence, bare smak på selve ordet! Du begynner å drømme og lengte, om late feriedager, strålende solskinn fra blå himmel, velduftende lavendel, smakfulle oliven og grønne urter. Provence er også kjent for sine praktfulle roseviner. Ofte bleke på farge, men lekre på smak.

Gunnhild og chef

Med duggfrisk rosévin i glasset, kommer den gode sommerfølelsen lekende lett. Jeg opplever den vidunderlige gleden av sol og sommer nettopp i Provence, på Baumanière les Baux de Provence. Det er et familiedrevet overnattingssted med provencalsk arkitektur og to gode restauranter, ledet av chef Jean André Chariol.

Chef

Jeg møtte han på rosevinsmaking i Oslo i fjor, hvor han tilberedte mat som matchet de sørfranske vinene. ”Smak mat og rosévin også hos oss, kom til Provence” sa han. Og her er jeg! Takknemlig for å nyte solen tidlig i sesongen, og smake friske rødmende viner sammen med en så proff mat- og vinmann.

Provence bygninger

Rosevin er helt nydelig i seg selv. Forfriskende, delikat og med noe mer fylde enn hvitvin. Slik er rosévin ypperlig som terrassevin, til aperitiff og mat. Sjømat og fisk er ekstra rosévinmatchende, likeledes grønsaksretter og salater, samt kylling og lettere kjøttretter. En enkel regel er at rosa mat står til rosa vin. Reker, scampi og laks passer som hånd-i-hanske med kjølig rosévin.

IMG_1483

Temperatur er et viktig poeng. På sommeren liker vi best kalde og forfriskende drikker. Rødvin kan kjennes for kraftig når solen skinner fra skyfri himmel. Duggfrisk rosevin er derfor mer velegnet til mat når vi spiser utendørs i den lyse årstid.

Scampi og rosevin IMG_1494

Provencalske roséviner er spesielt populære fordi de har behagelig tanninstruktur. De røde drueskallene er bare forsiktig presset så vinen får akkurat passe smak og kraft, men ingen bitterhet. Roséviner fra andre land er gjerne mørkere, og med smak som nærmer seg rødvin. Det gjør dem ypperlige til mat men ikke alltid like velegnet til kosevin på terrassen, synes jeg!

Lunch

Fleksibiliteten til sørfranske roséer gjør livet enklere. De passer alltid! Med og uten mat! Det er bare å nyte. Det kjenner jeg på denne dagen i Provence, – livet er godt. Fransk kjøkken på sitt beste er raffinert, det verdsetter vi damer. Hos Baumanière har de egen urte- og grønsakshage, så ferskere og mer kortreiste ingredienser blir det neppe.

Med oliven fra parken får de også laget sin egen olivenolje på nabogården. Nam nam, som sunn Middelhavsmat smaker. Med rosévin i glasset blir smakskombinasjonene fullkomne. Dette er kunsten om det gode liv som vi tar med oss til norsk sommer og hyggelige lag med venner og familie. Når sollyset skinner på de rosa dråpene i glasset, rødmer vi i lykke sammen med vinen. Det er enkelt å kjenne gleden over livet med så gode smaker. Sansene er porten til økt livskvalitet, det er nå min filosofi! Jeg gir meg selv daglige doser av sanselige gleder. Det virker utmerket på humøret, og gir overskudd. Del gjerne den filosofien med meg.

Gunnhild me chef IMG_1501 lav

GOD ROSA SOMMER!

Provence himmel

www.oustaudebaumaniere.com

Vi smaker på syd-franske rødmende viner:

NYDELIG FLASKE

1293701 Berne Grande Recolte 2014, Côte de Provence, Frankrike, kr 159,30 (BU)

Jeg håper den flotte firkantformen synes på bildet, – dette er en elegant vinflaske å sette på bordet. Og den smaker vidunderlig av sommer. Fargen er lys rosa og den dufter delikat av frukt og sødme. Den smaker av fersken og aprikos, og har god struktur. Druene er Cinsault og Grenache.

CHATEAU lav BERNE grande-recolte-cotes-de-provence

KULTROSÉ

5143401 Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2014, Côte de Provence, Frankrike, kr 309,90 (BU)

Grunnleggeren av Domaine Ott, Marcel Ott, var den første som satset på rosévin i Frankrike, og drev biodynamisk fra første spadetak. Deres rosevin er en opplevelse og må drikkes med andakt. Fargen er som blek fersken og den dufter av bringebær, blomster og eksotiske frukter. Den smaker leskende og friskt av røde frukter, og har lang ettersmak. En harmonisk og nydelig rosévin.

Domaine Ott

KJÆRLIGHETSROSÉ

3971401 Love by Roseline 2015, Côte de Provence, Frankrike, kr 149,90 (BU)

Vinprodusent Roseline er drevet av en kvinne, og hun har i år skapt ”LOVE” rosévin for alle som er romantiske til sinns. Fargen er lyserosa, med herlig bringebærduft og hint av engelske drops. Smaken lett og frisk av røde frukter. Druene er mix av Cinsault, Grenache og Syrah.

Love Rosé

ENGLEROSÉ

2210601 Ch. d´Esclans Whispering Angel 2015, Côte de Provence, Frankrike, kr 244,10

Årets utgave av Whispering Angel er en fulltreffer! Den er lys på farge, med sommerlig duft av kirsebær og lyse sommerfrukter. Smaken er balansert, fruktig, elegant og tørr. Druene er Grenache, Cinsault, Syrah, Carignan og Rolle.

130410_Whispering Angel

FAVORITTROSÉ

1010201 Dom. La Suffrene 2014/2015, Bandol/Provence, Frankrike, kr 168 (Basis)

Denne vinen er noe dypere i rosatonen, med noe mer kraft i duft og smakt. Jeg må innrømme at på damelag faller denne alltid ekstra godt an. Vinen har aroma preget av røde bær, litt blomst og svale urter. Smaken er fruktig og svakt krydderpreget, med litt varm ettersmak. Den er laget av Mourvèdre, Cinsault, Grenache og Carignan.

La Suffrene

ROSE FRA SAINT TROPEZ

2150401 Minuty Rosé 2015, Côte de Provence, Frankrike, kr 169 (Testutvalg)

Alle som har vært på ferie i Saint Tropez har garantert kost seg med Minuty på strandbarene, servert iskald Minuty fra store vinkjølere. Dette er en lyserosa vin med dempet duft av røde bær, pære og sitrus og grønne urter. Rosévinen smaker som den lukter med preg av røde bær, sitrus og urter. Druene er Grenache, Cinsault og Tibouren.

Minuty lav

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *