Tammy Frazer – parfymør som satser helhjertet økologisk

tammy-frazer-of-frazer-parfums-291x300

Etter mange år på søken etter drømmejobben, fikk Tammy et kall: Luktenes univers.

Av og til slår tilfeldighetene inn. Jeg er på reise i Sør-Afrika, kommer på besøk til et hyggelig norsk par og treffer der en fransk dame, Christine. Hun har jobbet for Hermès, er nå journalist og like interessert i parfymer og vin som meg. Vi snakker engasjert om hvor inspirerende det er å treffe noen med samme entusiasme for sanselighet.

– Jeg vet om en dame du bare må møte. Hun er parfymør her i Cape Town, og har laget dufter basert på aroma fra vindruer. Hun heter Tammy Frazer, forteller Christine begeistret. Jeg kan nesten ikke tro dette lykketreffet, og bestemmer meg umiddelbart for å kontakte denne Tammy!

Tammy Frazer er ingen hvem som helst, viser det seg. Jeg leser på nettet at hun er barnebarnet til Graham Wulff, grunnleggeren av Oil of Olay, og har vokst opp med nærhet til skjønnhetsindustrien. Nå har Tammy lansert sitt eget parfymemerke, Frazer Parfum, med økologiske dufter. Hun har studio og utsalg her i Cape Town, har vunnet en rekke priser og selger sine dufter i store deler av verden. Ikke i Norge foreløpig, men hun har sjekket det skandinaviske markedet.

Tammy Frazer Namibia

– Jeg var på en messe for naturlige produkter i Malmø, men jeg tror mitt konsept er litt for tidlig ute i Norden. Jeg likte Skandinavia, men hadde ikke nok tid til å komme til Norge. Kanskje neste gang?

Tammy holder muligheten oppe, fordi vi er begge enige om at interessen for naturlige produkter og dufter er på vei opp.

Hun startet opp firmaet sitt i 2008 og lanserte seg på Indaba designmesse i Cape Town. Der møtte hun Silvana Bottega fra Bottega Family Wines som driver Idiom vingård.

– Silvana var interessert i å få vinopplevelser formidlet på nye måter, og vi begynte å diskutere parfyme og vin. Hva med å starte et prosjekt sammen hvor duftene minner om aroma fra vindruer? Vi valgte ut deres Cape Blend Idiom vin og satte i gang!

Resultatet ble konseptduften ”Idiom by Tammy”, etterfulgt av to nye med navn Viognier Zinfandel. De er tappet i små flakonger som minner om vinflaskers silhuett, og er i salg hos Harrods i London. Silvana ble så til de grader engasjert av prosjektet at hun er i gang med å skape en duftende hage på vingården hvor gjestene kan nyte de sensoriske opplevelsene av blomster og planter.

– Vi har et så rikt planteliv i Sør-Afrika, vi er bla. kjent for fynbos, en buskvekst med en spesiell lukt. Jeg samarbeider også med Waterford Estate, en vingård i området Stellenbosch. Der lager vi en stor rosehage og det er hentet inn velduftende roser fra Bulgaria. Vi har totalt 4.500 roser av typen Rosa Damascena. Sammen skal vi få til et nytt duftprosjekt. Jeg liker å jobbe med the movers & shakers i bransjen, de får ting til å skje, sier Tammy.

Hun er en driftig dame, og inspirasjonen for å jobbe med duft kom praktisk talt over natten.

– Jeg jobbet opprinnelig i en bank i Australia, men var på leting etter noe med mer mening. Plutselig så jeg for meg at jeg ville jobbe med dufter. Dette skjedde på en søndag, og jeg følte det ga meg retning for resten av livet. Så sikker var jeg på avgjørelsen at jeg sa opp jobben dagen etter og planla å flytte tilbake til Sør-Afrika. Jeg startet umiddelbart med research, dro til Grasse i Frankrike, oppsøkte fagfolk og var raskt i gang. Jeg følte det som jeg hadde fått et kall.

Var du ikke litt usikker på hvordan dette skulle gå?

– Nei, aldri. Jeg var faktisk helt sikker fra begynnelsen på at prosjektet ville bli vellykket. Min bestefar startet opp Oil of Olay og han hadde stor suksess både med å utvikle formler og bygge business. Med den oppveksten visste jeg hva som var mulig i skjønnhetsverdenen.

Før bankjobben hadde Tammy prøvd seg innen ulike områder; fitness, make-up, skriving, finans, data, design og hun hadde en Master i Kommunikasjon.

– All bakgrunnskunnskapen hjalp meg da jeg utviklet forretningsideen min. Jeg var opptatt av samarbeid, bærekraftig tankegang og bruke økologiske råvarer av beste kvalitet.

Tammy Frazer in situ

Hvordan lærte du deg parfymefaget?

– Jeg er hovedsakelig selvlært. Da jeg i 2007 tok avgjørelsen om å skape parfymer, dro jeg til skolen ISIPCA i Versailles hvor jeg ble tilbudt et ukeskurs for å lære om naturlige dufter. Det var for kort så jeg hoppet på toget til Nice, leide en bil og besøkte så mange lokale parfymehus som mulig. Jeg var på leting etter jordbrukere for å lære direkte fra dem hvordan de dyrker, høster og destillerer planter.

Hun kom i kontakt med en kar som kjente hennes far fra tiden han jobbet for Givaudan, et av de store parfymehusene som lager duft for mange merker. Tammy fikk anledning til å lære hos Givaudan i Sveits og hos en parfymør i Grasse som jobbet med naturlige ingredienser hos IFF. Hun ble rådet å dra til fjellene i Provence å finne ville narsisser.

– Der traff jeg en innkjøper av aromaterapi-oljer som inviterte meg til Madagaskar med 30 japanske botanikere for å lære om hva den afrikanske øya hadde å tilby, forteller Tammy engasjert.

Tammy Frazer in lab lav

Tammy satset helhjertet på sin nisje med økologiske og naturlige dufter. De tilvirkes for hånd med utvalgte kvalitetsingredienser fra samarbeidspartnere hun har besøkt ulike steder i verden. Flakongene er i munnblåst glass og glasskorken er ment for å påføre duften. Flakongene og all emballasje er designet og laget utelukkende av lokale, afrikanske kunstnere. Tammy fronter afrikansk luksus!

– Hver parfyme har en historie og er skapt i en spesiell periode i mitt liv, inspirert av reisene til kilden av alle råmaterialene, påpeker hun.

African Soliflore

Tammy har en serie dufter som heter Chapter nummert fra 1 til 9. Som eksempler er Chapter 1 inspirert av sjasminer og muskat fra reise til Rajasthan, India. Chapter 3 er basert på aroma av kaffe og appelsinblomster fra en reise til Sydney, mens Chapter 7 består av roser og tuberoser inspirert fra nok en India-reise. Chapter 9 dufter av rød grapefrukt og francincense funnet i ørkenen i Pakistan.

En annen serie heter Africa med navn After The Rains, Namibia, African Soliflore Orange Blossom og African Soliflore Jasmine med ingredienser utelukkende fra det afrikanske kontinent.

After The Rains pure parfum lav

Både Africa og Chapter lages som ekte parfyme, fast parfyme og body butter i balmkonsistens. Den faste parfymen er komponert med bivoks og er en smart måte å parfymere seg på under reise. Man unngår faren for at flakongen skal knuse eller renne ut i håndvesken.

Ønsker du en personlig duft skapt kun for deg, er det fullt mulig. For å vite mest mulig om din smak, fyller du ut et skjema og svarer på spørsmål som oppklarer din duftstil. Slik kan Tammy ”skreddersy” en signaturduft som leveres i en flakong inngravert med ditt navn.

– Er du i Norge og vil bestille, kan vi kommunisere via Skype, påpeker Tammy.

Tammys helhjertede interesse for duft, har gitt henne mange spennende oppdrag. Hun har laget interiørdufter til hotell, som Nira Alpina i St. Moritz og Shanti Maurice i Mauritius. Hun har også skapt kosmetiske dufter for hudpleiemerket Terres D’Afrique.

Hvilken vei går duftbransjen?

– På grunn av forbrukernes interesser for råvarer, vil bevissthet om ingredienser vokse frem. Stadig flere ønsker seg noe autentisk, ikke minst med duftene de påfører seg. De gode duftene vil stå frem takket være sitt opphav, ikke av markedsføring alene. Det kommer til å bli et tydelig skille mellom hva jeg kaller “flyplass dufter” og de som er laget av kreative parfymører. De kjente dufthusene som har egne parfymører vil også falle heldig ut, avslutter Tammy Frazer.

Tammy Frazer store F15-0032

Frazer Parfums atelier og utsalg i Cape Town.

FAKTA

Tammy Frazer, parfymør bosatt i Cape Town og grunnlegger av Frazer Parfum. Hun er barnebarn av grunnleggeren til Oil of Olay og vokste opp med nærhet til skjønnhetsprodukter.

Frazer Parfum er 100% vegetabilsk og naturlige. Det benyttes ikke syntetiske ingredienser, ei heller ingredienser testet på dyr. Duftene er laget av de fineste naturlige råvarer av absolutes (konsentrasjoner), essensielle oljer, kronblader, tresorter, røtter, gress og krydder.

Frazer Parfum har vunnet prisen ”Best Natural Fragrance House 2015”

Tammy Frazer jobber utelukkende med den aller fineste kvaliteten på råmaterialene, innkjøpt hos økologiske jordbrukere rundt om i verden.

Vakre flakonger i munnblåst glass er laget av lokale afrikanske kunstnere. Tammy vil fremme afrikansk luksus.

Formelen på duftene er ekte parfyme, extraît som franskmennene kaller det.

Fast parfyme er et alternativ til flytende, og kan smøres på pulspunktene.

Body Butter er laget med shea smør og gir huden velduftende næring.

Tammy Frazer liker å dufte seg frem i naturen, på leting etter ingredienser til sine parfymer.

Tammy bruker den høyeste andel av organiske og naturlige råmaterialer i sine produkter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *