Kreativiteten sitter i nesen

Olivier Polge 3

 

– Som parfymør kan jeg ikke jobbe under stress. Jeg må skape i en kontemplativ tilstand forteller Olivier Polge, parfymør hos Chanel.

Olivier Polge har som oppdrag å videreføre arven til Chanel N°5, parfymehistoriens mest legendariske duft. Den ble skapt i 1921 av Ernest Beaux, og var et av flere forslag som moteskaper Gabrielle Chanel valgte fra. Hun falt for duften i prøveflaske nr 5, derav navnet Chanel N°5.

Chanel N.5

– På 1920-tallet var parfymer komponert ut fra én blomst, som roser eller liljer. Gabrielle Chanel derimot ville ha en hel bukett av blomster i sin nye duft, og ønsket samtidig at den skulle være mer abstrakt enn bare avgi naturens aroma. Chanel N°5 ble også den første duft med navn fra et motehus, forklarer Olivier Polge.

Olivier har skrivebordet dekket med små flasker og prøver med duftende innhold av blomster, planter, tresorter og ulike naturmaterialer fra hele verden. Smale, hvite strips dyppes i beholderne og festes som en vifte så han kan lukte på de forskjellige ingrediensene i tur orden. Nesen er hans viktigste verktøy.

Olivier Polge 5

Olivier Polge er den fjerde parfymøren i Chanels historie, og han etterfølger sin far Jacques Polge.

– Min far lærte meg ikke parfymekunsten direkte, men ledet meg til de rette personene så jeg kunne utdanne meg innen faget, forteller Olivier.

Han vokste opp i Grasse, parfymeverdenens ubestridte hovedsentrum, men ville som ung utdanne seg innen kunstfag. Etter en sommerjobb på laboratoriet hos Chanel i Paris, ble han så fascinert av farens yrke, og bestemte seg for å lære duftfaget.

Olivier Polge 6

Tilbake i Grasse, fikk Olivier kunnskap om de ulike plantenes egenskaper hos Charabot, en duftdestillatør som utfører oppgavene med håndverksmessig nøyaktighet.

– Dit ble mimosa og appelsinblomster fraktet tidlig på året, rosene ankom i mai og velduftende sjasminer og tuberose ble plukket på høsten. Noen ganger fikk vi levert narsisser fra andre regioner. Blomstene måtte destilleres umiddelbart for å bevare sin essens. Alt skjedde der og da, jeg jobbet på laboratoriet slik som her og lærte meg å kategorisere alle duftene. Jeg organiserte et slags ”bibliotek” i hodet mitt, fortsetter Olivier.

Olivier Polge 4

Det å bevare sinnsroen, være tålmodig og konsentrert, er viktige egenskaper for en parfymør. Det å lage en duftsuksess under stress, er ikke veien å gå.

– Her jobber vi på en helt spesiell måte. Vi tenker verken trender eller sesong, men i tiår av gangen. De duftene vi skaper skal føre Gabrielle Chanels visjoner inn i moderne tid og langt inn i fremtiden. Jeg kjenner intet annet firma som jobber slik, fremhever Olivier.

Han sitter bak skrivebordet i toppetasjen hos Chanel, med panoramautsikt over Paris.

– Med arven fra Chanel N°5 er mye av stilen definert. Likevel har jeg frihet til å skape, og er ikke bundet til én råvare, påpeker Olivier.

Chance Eau Vive packshot

I løpet av sin tid hos Chanel, har Olivier skapt Chance Eau Vive og Misia i serien Les Exclusifs.

MISIA_FLAKONG_5 lav

Sist ut er N°5 L’EAU, en friskere utgave av hovedduften. Den har fortsatt roser og sjasminer fra Grasse, med en ny type ylang ylang som gir en moderne vri. Toppnotene er sitrusaktige med sitron, appelsin og mandarin. Bunnotene er vetiver, sedertre og myk musk. Lanseres 1. september i år. Det er bare å glede seg…

N5LEAU_2016_PR_07

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *