Rødmende roser i Grasse

PB_DIOR_140513_03-233_CADRAGE

Verdens mest velduftende roser dyrkes i Syd-Frankrike. Arten heter Centifolia, og veier sin vekt i gull.

PB_DIOR_140513_03-871

Eksklusive parfymeingredienser er kostelige saker. Slik som en kokk må ha de beste råvarer for å lage utsøkte retter, trenger en parfymør de beste ingredienser for å lage kvalitetsduft. Roser er en av de aller viktigste duftingrediensene, den dyreste heter Centifolia og dyrkes i Grasse. Den har tette kronblader og avgir en himmelsk aroma med søt naturlig friskhet.

Copyright Musées de Grasse, Photos C. BARBIERO

Prestisjemerkene som Chanel og Dior får dyrket sine egne roser. Chanel var tidlig ute med å bevare kvaliteten på både roser og sjasminer til den legendariske Chanel N. 5, og Dior startet for noen år siden samarbeid med egne rosedyrkere.

centifoliaCopyright Musées de Grasse, Photos C. BARBIERO

Linda Landenberg, duftekspert

Svenske Linda Landenberg er en engasjerte duftekspert, og jeg møtte henne for første gang i Stockholm.

Linda Landenberg lav

– Jeg har utdannet meg i Grasse. Jeg har vært der i flere runder på kurs og med privat lærer – det var virkelig gøy. Parfymeverdenen er dyp, mystisk og med hemmeligheter. Dess mer man studerer, dess mer tilgang får jeg til dens indre verden. Duft er et stort område, og spesialkompetanse er nødvendig, forklarer Linda.

PB_DIOR_140513_01131

Hvorfor er Grasse så viktig for blomster til duftindustrien?

– Regionen har ofte regn, med jevn fuktighet og temperatur. Derfor gir området fine vekstforhold. Mange dyrker økologisk, men det annonseres ikke. De finere merkene tar høy kvalitet som en selvfølge, og bruker det ikke som salgsargument. Kvalitetssikring er en del av prosessen. Grasse er stort for råvarer, og har en utpreget kultur. Dufter og parfymer en del av DNA hos beboerne, de har forståelsen latent i blodet. Duftindustrien har vært der i flere hundre år. Og turister kan mikse egen duft hos f.eks Molinard.

roses©Parfumerie Galimard

Hva kan du fortelle om kvalitetsdufter?

– Kvalitet betyr genuint håndverk, og gode råvarer, som økologiske roser fra Le Domaine de Manon hvor hver rose plukkes for hånd. Kvalitet betyr også tid og tålmodighet! Det er nemlig svært tidkrevende å lage en formel. Jeg sitter hjemme og blander en del selv, og det å skape en ny parfyme tar ca 1 år, det er en levende prosess. Folk vet ikke dette I tillegg må man kunne mye om råvarer, det er en forutsetning for å være god. Og da må man trene. Det er som på OL nivå, og parfymørene trener kontinuerlig lukteevnen og det sanselige, i tillegg til å holde seg oppdatert på råvarer, trender og produktutvikling.

PB_DIOR_140513_011277_CADRAGE

Hva tenker du om roser?

– Roser er alltid med i duftverdenen. Det finnes mange rosetyper, og alle har sin duftprofil, – slik er de spennende å jobbe med for det gis så mange ulike variasjoner. De viktigste er Centifolia, Damaskrose (Damascea), bulgarsk rose, tyrkisk rose og marokkansk rose. Roser kommer også i forskjellige konsentrasjoner, som rosenolje eller absolutt, og gir ulike karakterer. Noen er klare, andre grønnere, søtere, eller mer grønsaksduftende. I tillegg finnes Rosenvann, kalt Hydrola. Det er en utspedd konsentrasjon og brukes gjerne i hudpleie.

PB_DIOR_140513_01453

Kan du nevne noen rosedufter?

– En kjent roseklassiker er ”Joy” fra Jean Patou. For moderne roseduft, gjelder ”J’adore”, og den finnes i ulike konsentrasjoner og varianter. Stella McCartney lager også moderne rosedufter. Jeiko Mecheri’s ”Attar des Roses” er nydelig og ”Essence” fra Narciso Rodriguez har ren og myk profil. Dessuten har Robert Piguet to herlige rosedufter. Ellers er jeg fascinert av ”Rose Etoile de Hollande” skapt av Mona di Orio. Når jeg tar på den, lukter jeg tidlig sommermorgen i en hage, etter at det har regnet om natten, og det ligger blader på bakken…. Den har en helt egen karakter, som organisk rosenduft, avslutter Linda Landenberg.

alambics et pétales 300dpi

Grasse, verdens dufthovedstad

Alle som har lest boken Parfymen av Patrick Süskind, har latt seg fascinere av luktenes univers. Forfatteren var helt genial til å beskrive dufter, om enn med en mørk undertone. Mye av handlingen foregår i den sjarmerende byen Grasse med kun 50.000 innbyggere litt nord for Cannes. Bokens hovedperson lærte seg kunsten å trekke ut lukter fra planter med fett nettopp i Grasse som er verdens historiske sentrum for parfymekunnskap. Fortsatt er Grasse hovedstaden for lukt. Her ligger råvareprodusentene som ikke er kjent for ”vanlige” mennesker, men som er samarbeidspartnerne for fagfolket.

View-of-Grasse LAV

Et velduftende museum med dufthage

Det Internasjonale Parfymemuseum ligger i Grasse, og er unikt i verden. Her kan du oppleve parfymer fra alle historiske perioder, og lukte på alle tenkelige ingredienser fra parfymetilvirkningen. Historisk sett er mairoser, sjasminer, tuberose, appelsinblomster og mimosa de ettertraktede blomstene fra Grasse området, og lavendel fra hele Provence.

Grasse Parfymemuseum LAV

På museet kan du finne de lokale artene, sammen med eksotiske varianter som blomsten ylang ylang og tresorter som sandeltre og sedertre, med beskrivelse av hvilke kjente parfymer som særpreges av hver råvare. I tillegg finnes et lukterør med essensen av hver plante så du kan snuse dypt inn. Det er lærerikt! Vil man lære mer, arrangeres foredrag av kjente parfymører og fagfolk. Noe å tenke på neste gang du er i Syd-Frankrike?

JMIP Copyright Barbiero

Det Internasjonale Parfymemuseet har også en hage litt syd for byen. Den er bygd opp ut fra kategorier som krydret, floral, trenoter osv så man kan studere og lukte seg igjennom for eksempel ulike lavendeltyper, sjasminer og tuberose utendørs i et vakkert område. Parfymehagen er laget for alle duftinteresserte besøkende, med mulighet for guidet omvisning ut fra spesielle interesser.

Parfumerie_Fragonard_Grasse LAV

Bli med på parfymekurs

En duft består av tre nivåer. Toppnoter som er forfriskende og flyktige, oftest av sitrus. Hjertenoter som er selve duftens hovedstil, gjerne laget over blomster i kombinasjoner med andre ingredienser for særpreg. Bunnoter som avrunder en duftopplevelse, de er ofte eksotiske som vanilje, musk, patsjuli, sedertre og sandeltre. Grasse har tradisjonsrike dufthus som bla Molinard og Fragonard hvor alle kan bli med og skape sin egen parfyme. Her sitter man som en ekte nese med små flasker av essenser og papirstrimler man dypper i væskene. Med en pipette tar du dine utvalgte konsentrater og mikser etter beste evne. Det er virkelig interessant.

tarinologie_1

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *