Champagne er kultur

Gylne bobler med deilig smak servert i høye glass, skaper glede og feststemning. Lykkefølelsen kommer faktisk helt automatisk!

Se lyset med Champagne Pommery IMG_3479

Det skjer noe med sanseinntrykkene når vi kommer i nærheten av champagne. Synet av en duggfrisk flaske, lyden av kork som popper og brusen fra boblene som helles i glasset, skaper forventning. Den forfriskende duften og smaken innfrir hver gang.

IMG_3459

På besøk hos Pommery i Reims er det tid for å smake på ulike varianter av champagne. Jeg skal få gleden av å bli kjent med den prestisjefulle Cuvée Louise, den aller beste utgaven laget som en hyllest til grunnleggeren Madame Pommery. Druene hentes fra de beste vinmarkene i Champagne, og de edle dråpene lagres i 6-8 år før flaskene kommer for salg.

Thierry vinmaker Pommery IMG_3463

Vinmaker Thierry Gasco har hentet frem 2002 og 2004 årgangene. De er begge ekstremt elegante med en renhet som gjenspeiler Pommerys ekspertise og tradisjon. 2002 går for å være en ekstra god årgang, og nettopp den er til salgs i Norge nå. Den gir den perfekte kombinasjonen av kompleksitet og rikhet med delikat friskhet, mineralpreg og lang, deilig ettersmak. Cuvée Louise 2002 viser hva champagnekunst smaker. Selve flasken er forseggjort med gullfarget ”hals” og utstanset dekor av druer. Vi kan kalle Pommery Cuvée Louise for Haute Champagne!

IMG_3460

Alle champagnehus har sin egen husstil, gjerne kalt Brut, som betyr tørr. Ingen ringere enn Madame Pommery har æren for nettopp å lage tørr champagne. Før hennes tid var nemlig denne sprudlende drikken søt. Champagnemerkenes hus-champagne representerer hva hver vinmaker vil uttrykke og er en kombinasjon av tre druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Champagne er en såkalt cuvée, dvs blanding, og vinmakerens utfordring er å mikse ulike viner for å gjenskape den samme husstilen hvert år.

Pommery flaske fotografert og jeg synes IMG_3482

Brut Royal fra Pommery er en klassiker, velkjent for sin friske, lette og raffinerte stil. Med duft og smak av modne gule epler er dette en rund, rik og delikat champagne med god fylde og en elegant korrekt tørrhet i finish. En herlig champagne som kan serveres alene. Den er komponert av 40 ulike viner (cru) fordelt likt på de tre druene.

Pommery Slottet

Pommery fremstilles i et eventyraktig slott som ligger i byen Reims. Besøkende er velkomne for å smake på champagne og være med på omvisning i de 18 km lange kjellergangene. Champagnedruene avgir sin spesielle smak av kritt pga jordsmonnet som består av over 40 meter med kalk og leire.

IMG_3567

Pommery har også 120 crayères, dvs krittbrudd – store huleformete rom fra Romertiden, som i dag fungerer som kunstgallerier. Dagens eiere Hr. og Fru Vranken er svært kunstinteresserte akkurat slik som Madame Pommery.

IMG_3562

Kjelleren lagrer over 30 millioner flasker 30 meter under bakken og holder 10 grader som er den perfekte lagringstemperaturen.

IMG_3559

Ved inngangspartiet står det utstilt en kjempetønne på 75.000 liter laget i tre med utskjæringer av gudinnelignende skikkelser. Etter mye god champagne føler vi oss også litt guddommelige… Humøret er i hvert fall på topp.

Pommery lunch på Le Jardin IMG_3488

På besøk i Reims, nyter man helst champagne til måltidene. Et av de hyggelige stedene for lunch heter Le Jardin og restauranten ligger i en vakker park. Det å nyte et glass forfriskende, kjølig champagne der, gjerne til asparges, kjennes helt riktig. Her er vi sammen med Julien Lonneux fra Pommery og prøver utgaven Summertime.

Asparges og Summertime IMG_3493

Brasserie Flo i sentrum av Reims er et sjarmerende, typisk fransk spisested som passer for middag. Hva skal man velge til de ulike rettene? Brut Royal er alltid riktig, både som aperitiff og til de fleste matretter. Syre og friskhet står godt til de franske rettene.

IMG_3447

Vil man variere, prøv Rosé Brut fra Pommery. Den gir lekker smak av røde frukter og bær, og passer ideelt til lyst kjøtt som kylling, kalv, carpaccio samt skalldyr. Jeg liker også denne roséutgaven som aperitiff fordi den har milde tanniner (garvestoffer fra drueskallet).

IMG_3570

Ønsker man en kompleks smak, er selvfølgelig Cuvée Louise svært elegant! Skal du feire en spesiell begivenhet er ”Louise” helt riktig. Som variant finnes ulike årgangschampagner, som Pommery Grand Cru Brut 2005. Den har nydelig, utviklet smak, fortsatt med friskhet og sitruspreg, med mer konsentrasjon, dybde og lang avslutning. 2005 årgangen er blandet av syv ulike crus av 50 % chardonnay og 50% pinot noir.

Louise Pommery 50 x 63

Historien om Champagne er også historien om sterke kvinner. Madame Bollinger, Veuve Clicquot (den gule enke) og Madame Pommery har alle satt sitt preg på den sprudlende drikken. Historien om Pommery startet opprinnelig i 1836 da Narcisse Greno grunnla huset. Noen år senere overtok Louis Alexandre Pommery en stor del av eierinteressene. Etter hans død i 1858 fikk enken, J. A. Louise Pommery, kjent som Madame Pommery, ansvar for vinhuset. Hun var kjent for sin gnistrende personlighet, sterke konkurranseinstinkt og kompromissløse etikk.

Louise åpnet kontor i England og introduserte en tørr champagne på det engelske markedet allerede i 1875. Det representerte den gangen noe helt nytt, for champagne ble identifisert som søte viner. Lanseringen av den tørre stilen regnes for å være oppstarten til den champagneproduksjonen vi i dag kjenner. Merci, Madame!

Domaine Pommery Entrance

Champagneprodusent Pommery holder til i et eventyrslott i renessansestil fra 1866 i byen Reims. Her kan man komme innom for omvisning, smaking og besøk i den 18 km lange kalkkjelleren som inkluderer 120 krittbrudd fra romertiden. Kjelleren lagrer 30 millioner flasker 30 meter under bakken.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *