Sølv til Norge i Bocuse d’Or Europa 2016

Seremoni Foto- Linda Viken

Opptrappingen til Lyon i 2017 er i gang. Sølvvinner Christopher William Davidsen er fornøyd og ser frem til hovedkonkurransen med sitt team. 

_SBR0439-1

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse og arrangeres i Lyon, Frankrikes gastronomiske hovedstad. Konkurransen som feirer 30 år i 2017 går av stabelen 24. og 25. januar. Grunnleggeren Paul Bocuse er mesterchef’en som har æren for å ha introdusert nouvelle cuisine og kunnskapen om det franske kjøkken ut i verden. Nå leder sønnen Jerôme Bocuse an i arenaen og fører konkurransen videre inn i vår tid. Bocuse d’Or lever i beste velgående, og kvalifiseringen for Europa har nylig funnet sted i Budapest. Den 11. mai gikk vertslandet Ungarn av med seieren, og gull på hjemmebane ga høylytte gledesutbrudd fra supporterne på tribunen. Vinner Tamás Széll fra restaurant Onyx i Budapest, var i lykkerus.

Glade smil IMG_3379

Sølvet gikk velfortjent til Norge og Christopher William Davidsen fra Stavanger med Team CWD. Han serverte en velkomponert stør (med kaviar) som opprinnelig var planlagt å anrettes på en kokende steinplate så fisken skulle bli stekt på vei til dommerpanelet.

Budapest_BD-056_small

På konkurransedagen fikk han beskjed om at reglene ikke godkjente steinplaten. Christopher endret presentasjon umiddelbart, det viser et kaldt hode, konsentrasjon og fokus når det gjelder. Gratulerer!

norway4

Sausen basert på bla kreps, ble spesielt godt mottatt av dommer og stjernekokk Rasmus Kofoed fra Danmark. Han drakk den helt opp og uttalte at det var den beste fiskerett han hadde smakt i sitt liv.

IMG_0099 lav

Den norske dommeren Lars-Erik Underthun var også fornøyd med retten og imponert over den norske innsatsen.

IMG_0111

Kjøttretten med lettrøkt og grillet hjort var kreativt arrangert på en speilfat og ble båret inn foran dommerpanelet.

norway-2

Bocuse d’Or viser mat i den ypperste skala, hvor smaker, kombinasjoner og presentasjon opphøyes til kunst. Rettene er hva man kan forvente på 3. stjerners Michelin restauranter, og deltagerne sikter på et yrkesliv i den ligaen.

Budapest_BD-149_small

Konkurransen gikk over to dager, og Norge deltok første dag. Christopher var fornøyd med innsatsen, likeledes commis Håvard Werkland. Spenningen var derfor stor når resultatene skulle leses opp dagen etter. Island med Viktor Örn Andrésson, Chef på Grillid restaurant i Reykjavik fikk pris for beste fiskerett, og Frankrike med Laurent Lemal, Executive Chef hos Domaine de Riberach i Bélesta for beste kjøttrett.

france-2

Sverige med Alexander Sjögren fikk bronsjeplass, og laget fra vårt naboland ble klappet frem. Så var det en kort stund stille i den norske leiren da konvolutten om sølvmedalsjen ble delt ut! «NORWAY» ljomet det i høyttaleren og jubelbrusen brøt ut. Vi hadde selvfølgelig håpet på gull, men det er i Lyon det gjelder.

De skandinaviske kokkelagene er fremadstormende, – Finland tok 6. plassen, Danmark ble nr 10, svenske Hampus Risberg ble hedret som beste commis (lærling) og Island vant prisen for beste fiskerett.  Noen uttalte at konkurransen burde heller hete Bocuse Nord pga den sterke nordiske innsatsen.

IMG_0110

Med i den norske supportergjengen med vaiende norske flagg satt to tidligere Bocuse d’Or vinnere, Ørjan Johannessen (2015) og Geir Skeie (2009). Geir er den som til nå har vunnet med flest poeng. Geir Skeie har også tidligere coachet det ungarske laget og vært med på å utvikle deres ferdigheter. Danske Rasmus Kofoed har coachet Ungarns team det siste året frem til konkurransen.

Resultater Bocuse IMG_3381

Da Ungarn ble utkåret til vinner, jublet alle sammen. Det var velfortjent og gøy at et nytt lag skaper spenning på vei opp i internasjonal matkunst. Tamás og hans assistent var både overlykkelige og berørt av følelser på seierspallen.

– Ungarn har aldri flaks, vi har aldri vunnet noe, uttalte de. Men den 11. mai fikk de endelig gull, og det drysset gylne biter ned som stjernedryss.

Gullregn IMG_3375

Jeg stod bak en gjeng karer med kjempekameraer men klarte å knipse bilde da gullregnet startet og flaggene vaiet på pallen. For en stemning det var i salen. Begge dagene var supporterne intens til stede for å heie frem sine lag. Lydnivået var mildest sagt svært intenst, jeg beundrer alle deltagerne for den konsentrerte innsatsen. Her er Christopher og Håvard i full sving med fiskerettens forberedelser. Alle sauser og krafter var tilberedt på stedet.

_SBR0439-1

Om kvelden var det gallamiddag for 1500 gjester på Buda Castle. Vi ankom i skumringstimen og utsikten ned mot Donau og opplyste broer og bygninger var så vakker.

Budapest by night IMG_3395

Det var min første reise til Budapest, og jeg ble betatt av arkitekturen og kulturen. Jeg rakk ikke å komme meg på et av de berømte badene, det blir neste reise.

Bocuse Gunnhild IMG_3394

Rød løper fikk jeg imidlertid med meg, og smaking av ungarske viner. Det skal jeg formidle mer om ved en senere anledning.

Gunnhild Bocuse dor IMG_3398

Fotokreditt: Fredrik Ringe, Linda Wiken, Eskil Bjørshol, Bocuse d’Or og Gunnhild Bjørnsti

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *