På slottsmiddag i Baden-Baden

Slottet IMG_0974

 

Av og til slår tilfeldighetene inn. Jeg skal nyte kurbad i Baden-Baden, et sted jeg lenge har gledet meg å komme til. Så blir jeg invitert på vinsmaking på vingården Schloss Neuweier, og jeg takker ja. Det er jeg glad for! Ikke bare smakte vinene godt, men produsenten har egen Michelin restaurant i slottet. Samme helg som jeg er der, skal det arrangeres slottsmiddag med fem retter og dertil passende viner. Om jeg vil delta? Ja takk! Igjen.

Robert www.weingut-schloss-neuweier.de IMG_0936

Slottsherre og vinmaker Robert Schätzle viser engasjert frem vinrankene i bratte skråningene. Her er det mest riesling druer, og noe pinot noir og pinot gris. Han driver økologisk men han har ikke sertifisert seg enda. Robert var egentlig utdannet bioteknolog men forteller at han dro til Bordeaux og studerte vin, og jobbet så som konsulent i Burgund. Da han hørte at denne gamle vingården var til salgs, klarte han å fremskaffe midler og fra 2012 er han eier av Schloss Neuweier. Han stortrives, er utrolig opptatt av sine viner og har familien med på laget.

– Jordsmonnet her er hekt unikt, forteller han stolt.

Vinsmaking IMG_0990

Vi smaker på vinene og han forteller om sin filosofi:

– Vin er lukt, smak og konsistens, men også hvordan du føler deg. Du skal kjenne deg glad og få gode tanker, spesielt dagen derpå. Jeg, familien og alle ansatte er like engasjerte for å skape gode viner, vingården er vårt fellesprosjekt, hevder Robert.

Sekt IMG_1018

Da slottsmiddagen starter er det hans far som serverer årgangssekt Kleine Schloss Köstlichkeiten 2009 Riesling Sekt Brut. Den er dyp gul på farge, og smaker konsentrert og forfriskende. Den gjør jobben som god aperitiff med det lille ekstra. Når jeg først er i Tyskland er det spennende å smake en lokal musserende vin med noen år på baken. Roberts mor og noen ansatte serverer deilige munnfuller med vårens første asparges, og sekten passet perfekt til.

Det smaker IMG_1021

Gjestene kommer i god stemning og de er lokale, tilreisende fra Stuttgart og Düsseldorf – og meg fra Norge! De har alle vært på slottsmiddag her før, og gleder seg veldig. Slottsherren ønsker velkommen og vi går samlet til bords i restauranten. Den holder til i slottet som er en eventyrlig bygning omkranset av vinranker, vollgrav og blomsterprakt. Det fortelles meg at dette var kansler Helmut Kohls favorittrestaurant.

Blomster og vinranker IMG_0950

Vel til bords får vi en amuse bouche med laks mens vi smaker på de to første vinene, Sauvignon Blanc 2015 og Rosé 2015. Spesielt Sauvignon Blanc smaker vårlig forfriskende og har en fin mildhet ved seg. Så følger røkt røye med hvite asparges. Sauvignon Blanc står perfekt til, og roséen alene til aspargesen var en fulltreffer.

Fisk asparges IMG_1030

Gulrotsuppe med karriskum er neste rett, og vi får Umweger Stich den Buben Riesling trocken 2014 og Neuweier Riesling Katzenellenbogen feinherb 2014 i glassene. Retten er en utfordring for vinsmakene, men disse vinene går faktisk begge to. Robert Schätzle presenterer alle vinene nøye, han er super entusiastisk og en god formidler. Han er opptatt av hvordan jordsmonnet påvirker vinsmaken og han er mildt sagt begeistret for potensialet for sitt eget terroir.

Sjømat IMG_1041

Neste rett er sjøkreps lagt på pastaputer servert med to typer Riesling fra Mauerberg og Schlossberg – dette er kvelden lokal hvitvin skal få vise hva den er god for. Det smaker, dette stemmer!

riesling som dugger IMG_1032

Kalvekjøtt og risotto følger opp med en Blanc de Noir 2015 og Mauerberg Weisser Burgunder 2013. Hvitvin og lyst kjøtt harmonerer smaksmessig. For meg er det ekstra spennende å smake hvitvin fra rødvinsdrue (Blanc de Noir). Vinen får mer kraft og smak men er likevel lett. Et spennende alternativ til rødvin og de tyske gjestene er enige. Ingen savner rødvin når man skal smake så mye på en kveld.

Dessert IMG_1064

Fruktsalat, pasjonsfruktkrem og ingefær/sitrongressis med mandelflarn avslutter kvelden. Riesling Auslese smaker riktig til og det kommer en overraskelse – rosé auslese – noe som ingen rundt bordet hadde smakt før.

Dessertviner IMG_1055

Kaffen serveres uten at man kjenner seg for mett, alle porsjonene var helt passe store og de ble servert med god tid mellom hver rett. Chef Armin Röttele hilste på gjestene og var glad for å høre at det ble en fortreffelig og fortryllende kveld.

Rosevin IMG_1071

Weingut Schloss Neuweier er åpen for vinsmaking, tilbyr overnatting og restauranten er åpen for lunch og middag (stengt på tirsdager). www.weingut-schloss-neuweier.de

Gøy ed vinsmaking IMG_0994

Jeg deler Roberts filosofi, vin skal skape glede!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *