På ekspedisjonscruise med Silver Discoverer

Vær eventyrlysten – opplev nye deler av verden, fra sjøen!

IMG_8150 lav

Det å våkne opp til soloppgang, nyte varm morgenkaffe på dekk og se albatrosser med enorme vingespenn sveve på luftstrømmene, er en utrolig opplevelse. Pingviner står i flokker på øde øyer, og brunstige hvalrosser tøffer seg på strendene. Dette er de utrolige minnene fra ekspedisjonen med Silversea Discoverer.

Albatross kuttet

New Zealand og sub-Antarktis

Reisen starter i Zealand som jeg kommer til for første gang. Det er en lang flyreise hit, men verdt tiden det tar for å komme seg til den andre siden av jordkloden. Landet viser seg å være eventyrlig vakkert med fjell og fjorder som i Norge, men med vinranker, palmer og tropisk blomsterprakt.

WRV_Mishas%20Vineyard%20Wines%20Ltd_91%20CENTRAL%20OTAGO-0-800-0-600[1]

Nå skal vi være med på et ekspedisjonscruise rundt New Zealand og til deres sub-antarktiske øyer med skipet Silver Discoverer. I kofferten har vi gummistøvler, regnbukse og varmt tøy som er påkrevet. Vi går ombord i Auckland, New Zealands største by, og får utdelt en flott rød ekspedisjonsjakke. Blant de 70 gjestene kommer mange fra New Zealand og Australia som vil benytte muligheten til å besøke disse avsidesliggende øyer som tilhører deres verdensdel.

Syn av White Island fra dekk lav IMG_7878

Vi har en fantastisk reiserute foran oss, med Chapman’s Island, Pitt Island, Bounty Island, Campbell Island, vulkanøya White Island, fjordlandskap og vakre steder som art deco byen Napier. Det skal også bli spennende fordi klimaet og naturen her er langt barskere enn i Karibia og Middelhavet.

Fotografering av pingviner

Butler og service

Vel inne på lugaren får vi hengt fra oss alt det nødvendige utstyret før det banker det på døren. En velkledd butler hilser på og han er velvilligheten selv til å hjelpe oss med praktiske gjøremål og fortelle om servicen ombord. Vi rusler opp på dekk igjen hvor det venter rikelig med velkomstdrikke og fingermat. Motorene starter opp, vi legger fra havnen og drar ut på havet. Snart ser vi Aucklands skyline i det fjerne.

Vår butler alltid elegant antrukket IMG_8313 lav

Vi er med Silversea Cruises som er et femstjerners rederi. Fra 2008 startet de opp med ekspedisjonscruise så erfarne reisende kunne komme seg til fjerntliggende, eksotiske destinasjoner. Galapagos, Tahiti, Sør-Amerika med Ushuaia og Antarktis, samt Australia og New Zealand er blant de spennende områdene som deres to ekspedisjonsskip Explorer og Discoverer farter rundt i.

IMG_8010 lav

Erfarne folk til disposisjon

Et ekspedisjonsteam som består av marinbiologer, ornitologer, historikere, geologer og erfarne sjøfolk starter hver morgen med å rekognosere farvannet for dagens utflukt. Etter frokost tar alle gjestene på seg regnbuske, støvler og ekspedisjonsjakken og blir med i zodiac gummibåtene til de ulike øyene for å oppleve lokal flora og fauna. Etter utflukten kommer vi tilbake på skipet og får servert nydelig lunch. Gjerne utendørs på dekk hvis været tillater det.

IMG_8003 lav

Fantastisk mat

Rederiet er medlem av Rélais & Chateaux og byr på noe av det beste og mest luksuriøse kjøkken innen cruiseverdenen. Maten tilberedes daglig ut fra gode råvarer. Det kokes, stekes og grilles, det bakes brød og kaker, og det trylles frem flotte desserter! Det er fri bordsetning slik at vi kan spise når vi vil og med hvem vi vil.

IMG_8022 lav

Spennende foredrag daglig

På ettermiddagen er det ny utflukt for alle som ønsker det, og foredrag ombord før middag. Det er et utrolig hyggelig samlingspunkt når alle gjestene setter seg ned kl 17 og ser på bilder fra dagens utflukter og hører på interessante leksjoner om geografi, geologi, historie, lokalt dyreliv, fugler og natur.

To pingvinpar

Opplevelser i øyverdenen

På vår reise var det utrolig spennende å gå i land på vulkanøya White Island hvor det luktet kraftig svovel og vi gikk rundt med gassmasker. Vulkanen er aktiv så vi var ekstra oppmerksomme mens vi gikk rundt på denne øya. Øyene Campbell og Enderby er ubebodd av mennesker men har store samfunn av pingviner, seler og sjøløver. På Chapman’s Island gikk vi lang tur i jungelaktig natur og så kjempestore måker som ruget på eggene sine. På Pitt Island var det åpent og ganske forblåst men med egen kirke, skole, et lite samfunn og lokalt overnattingssted som tok oss imot med nykokt kaffe og hjemmelagde kaker.

Trekirke inne Stewart island lav IMG_8277

Stewart Island var den største av øyene, med 200 fastboende, og utrolig frodig og vakker. Stewart Island bød på en stor overraskelse: Norske navn, norsk flagg og en trekirke. Etterkommere av hvalfangere hadde slått seg ned her. Det var interessant å se norske etternavn på postkassene så langt unna Norge.

Trekirke Stewart Island IMG_8282 lav

På vei til den beryktede Bounty Island kjent fra filmen med Mel Gibson og Anthony Hopkins ble det imidlertid svært urolig sjø, og vi sov ikke mye. Det var fortsatt kraftige bølger under frokosten så enkelte tallerkener gikk i gulvet og noen passasjerer sklei avgårde på stolene når bølgekastene var på det sterkeste. Men – alle gjestene tok alt med fatning – de syntes faktisk det var gøy. Skipet er bygd for denne type farvann så selv om det kommer stormkast og store bølger takler det naturkreftene. Bølger og vind fortsatte riktignok, så på Bounty Island ble det umulig å legge til. Vi passerte den legendariske øya i øsende regn og med så sterk strøm at kapteinen måtte holde høy fart. Det var dramatisk og som å være med på filmscenen.

Art Deco Napier1

Nydelige Napier

Roligere var det å besøke den flotte art deco byen Napier på østkysten av New Zealand. Napier heter Ahuriri på maori, og opplevde et kraftig jordskjelv i 1931 som raserte det meste av bygninger. Det geniale var at byen ble gjenoppbygget i en helhetlig art deco stil, og Napier er fortsatt er en av verdens mest kjente steder for denne arkitekturen i tillegg til Miami Beach. Skulle jeg ha valgt kun én by å besøke på reise til New Zealand, hadde jeg valgt Napier. Her er hyggelige gågater med mange butikker, fantastiske hvite strender så langt øyet kan se og fine hotell med utsikt over havet. Det arrangeres festivaler og utstillinger, og sentrum har et eget besøksssenter for vinsmaking. Der fikk vi smake på et godt utvalg av New Zealands røde og hvite viner.

Rett utenfor Napier ligger vakre naturområder og den frodige vinregionen Hawke’s Bay med noen av de eldste og beste vingårdene. I landet Her er terrenget flatt og mange sykler på tur langs vinrankene. Vil man stoppe, er det bare å velge – vingårdene tar imot besøkende som for eksempel Sileni Estate med en svært god lunch restaurant.

Sel og pingvin

Utrolig dyreliv

I farvannene syd for New Zealand nærmer vi oss Antarktis og her finnes det seler, hvalross, sjøløver, pingviner, delfiner, hvaler og albatrosser. På sydvestkysten ligger Fjordland med natur som kan minne om Norge men fjellsidene er grønnkledde og det er ingen bebyggelse her, ingen havner og ingen andre båter. Helt øde natur, med andre ord. Men i havet ser vi både hvaler og delfiner!

Vår hyggelige vinkelner serverer champagne til lunch IMG_8190 lav

En utrolig opplevelse

Hvem passer et ekspedisjonscruise for? Alle som liker å reise, oppleve nye steder, lære om flora og fauna og nyte god mat og vin. Det er helt fantastisk å ha sitt eget team av erfarne natur- og fagfolk som tar en på havsafari til små øyer vi garantert aldri kommer tilbake til. Godt kledd med gummistøvler, boblejakke, hansker og votter er man beredt til å studere ulike fuglearter og dyreliv på nært hold. Det var grensesprengende å gå tur på øde øyer med sjøløver som fulgte etter oss (skummelt også) og se albatrossene kretse hvileløst i luften over oss. Etter de daglige opplevelsene, var det en nytelse å komme om bord, spise god middag og hvile seg til neste dags eventyr.

FullSizeRender-1

Jeg husker spesielt fjordlandskapet med høye fjell, tykk tåke og dype fjorder. På vår daglige zodiac-tur kom solen endelig frem, delfiner hoppet rundt oss og kokketemaet fra skipet kom kjørende mot oss i båt med småretter som serverte oss ute på havet. I glasset fikk vi sprudlende prosecco. Det var ren lykke på andre siden av verden!

Delfintitting

Fakta om Silversea Discoverer

Antall gjester: 128

Antall ansatte: 110

Ekspedisjonsteam: 11 eksperter som dykkemestere, marinebiologer, ornitologer (fugleeksperter), historikere, biologer, geolog og naturkjennere.

Lugarer: 5 kategorier

Utstyr: 12 Zodiac båter, og 1 glass-bottom båt.

Fasiliteter: Spa, gym, restaurant, pool grill, bar, soldekk, solstoler, utendørs svømmebasseng, forelesningsrom, bøker til utlån og wifi.

Vekt: 5,218 tonn

Lengde: 338 feet

Bredde: 51 feet

Andre skip i rederiet: Silver Explorer, Silver Galapagos. De fem andre skipene Wind, Cloud, Shadow, Whisper og Spirit er alle tegnet av de norske arkitekter Yran & Storbraathen.

Hvordan komme seg til New Zealand?

Singapore Airlines er kjent for god service, nydelig mat og drikke, samt flott underholdningstilbud om bord. La ferien starte allerede på flyet, len deg tilbake og nyt reisen. Et stop-over i Singapore på to dager, kan anbefales for å hjelpe på jet lag.

Singapore Airlines flyr til New Zealand (Auckland på Nordøya og Christchurch på Sørøya) fra Oslo via København og London. Selskapet er med i Star Alliance så bestill gjerne via SAS, eller et reisebyrå.

www.singaporeair.com

WRV_154_NZ_NZW[1]

Fakta om New Zealand

Statsform: Konstitusjonelt monarki.

Statsoverhode: Elizabeth II

Statsminister: John Key

Hovedstad: Wellington på Nordøya, 150.000 innbyggere

Innbyggere: 4.5 millioner

Største by: Auckland på Nordøya, 1,2 millioner innbyggere.

Språk: Engelsk og maori språk (for ca 4 % av befolkningen).

Religion: Kristendom

Tidsforskjell: 12 timer

Nasjonaldag: 6. februar

Valuta: Newzealandske dollar (NZD), 100 NZD=NOK 600

Klima: Motsatte årstider fra Europa.

Prisnivå: Noe rimeligere enn Norge, ca. 20% lavere.

Priser og utmerkelser

Silversea har blitt kåret til «World’s Best» av lesere til Condé Nast Traveler ni ganger, og av Travel + Leisure syv ganger, og utnevnt til «Best Luxury Cruise Line» av CruiseReport.com (2012) og «Best Small Ship Cruise Line» av Global Traveler (2013). Internasjonale priser: «Five Star Diamond Award» fra American Academy of Hospitality Sciences (2013); «Best Small Ship Cruise Line» i lesernes valg hos Condé Nast Traveler Magazine (England, 2013); «Best Luxury Cruise Line» av Australias Cruise Passenger magazine (2012); «Best Small Luxury Cruise Line» av China’s Travel + Leisure (2012); og «Best Luxury Cruise Company» i følge den Scottish Passenger Agents’ Association (2012).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *