Impresjonismens Normandie

Endelig i Monets have, i Giverny!

Gunnhild Giverny

Drømmen er oppnådd! Jeg står på den berømte broen, tar innover meg den spesielle atmosfæren av farger, blomster, planter og natur.

Giverny dam

På mine mange reiser til Paris har jeg ofte planlagt å ta toget ut til Giverny for å nyte fargeprakten i Monets hageverden. Det har det aldri blitt tid til, før nå! Været skifter fra sol, overskyet til regn, så sol igjen. Slik er klimaet i denne delen av Frankrike.

Giverny fiolette toner

Jeg elsker farger, og det å studere duggfriske blomster på nært hold er spennende. Monets hage er ikke en vanlig prydhage. Her finnes et mangfold av ulike blomster gjerne dyrket sammen ut fra lignende fargenyanser. Et parti har blomster med fiolett-toner, et annet med gule og oransje harmonier, noen rader har utelukkende hvite blomster og et område bugner av rødmende planter.

House Monet giverny-6

Huset hvor Claude Monet bodde fra 1883-1926 er åpent for innsyn, og det er en opplevelse å komme inn i hans arbeidsrom. Guiden forteller hvordan Monet stortrivdes i huset her, og likte både å skape og ha besøk.

Study giverny-030

Selve landsbyen Giverny er en liten perle, med koselige gallerier, cafeer, spisested og overnattingsmuligheter. Her vil jeg komme tilbake og bo en gang, men nå er jeg bare lykkelig for å vandre rundt i gatene her og tenkte meg tilbake.

På 1800-tallet ønsket en gruppe eksperimentelle kunstnere å løsrive seg fra den strenge, klassiske franske stilen og de dro ut til Normandie. Her ble de inspirert av lyset, fargene og den uberørte naturen. De malte landskapet og de ble etter hvert kalt impresjonister. Normandie som fødested for impresjonismen, tiltrekker seg turister fra hele verden.

Monet’s ‘Impression- Sunrise

Neste stopp er havnebyen Le Havre, scenen for Monets bilde ”Impression: Sunrise”. Dette maleriet skapte furore i fransk kunstverden. På 1800-tallet var Le Havre en chic destinasjon for Paris’ elite og mange familier hadde sommerhus der, også Monet.

img_architecture_muma_02

Museet MuMa (André Malraux Museum of Modern Art) ligger flott til ved havet i Le Havre, og her finnes den største kolleksjonen av impresjonistisk kunst i Frankrike. Her kan man se arbeider av både Monet, Matisse, Renoir, Sisley, Courbet, Corot, Boudin, Pissarro og Dufy.

Byen Rouen ligger vakkert til ved Seinen, mellom Paris og kysten av Normandie. Hit strømmet de impresjonistene som var fascinert av nye steder og arkitektoniske skatter. Katedralen er ekstra majestetisk og en gang satte Monet opp 30 lerreter på fasaden for å male lysets skiftninger fra morgen til kveld.

Nom du fichier : DSCN0013.JPG Taille du fichier : 1.6 Mo (1632487 octets) Date : 2004/03/01 16:54:01 Taille de l'image : 2560 x 1920 pixels Résolution : 300 x 300 ppp Profondeur en bits : 8 bits/canal Attribut de protection : Désactivé Attribut Masqué : Désactivé ID de l'appareil : N/A Appareil : E5000 Mode de qualité : FINE Mode de mesure : Multizones Mode d'exposition : Programme Auto Speed Light : Non Distance Focale : 7.1 mm Vitesse d'obturation : 1/327.8 seconde Ouverture : F5.6 Correction d'exposition : 0 IL Balance des blancs : Lumière du Jour Objectif : Intégré Mode Synchro-Flash : N/A Différence d'exposition : N/A Programme Décalable : N/A Sensibilité : Auto Renforcement de la netteté : Auto Type d'image : Couleur Mode Couleur : N/A Saturation : N/A Contrôle Saturation : 0 Normal Compensation des tons : Auto Latitude (GPS) : N/A Longitude (GPS) : N/A Altitude (GPS) : N/A

Det beste museet i Rouen for impresjonistisk kunst, er Museum of Fine Arts, Rouen. Her finnes en rekke arbeider av Claude Monet og Sisley.

IMG_1200 lav

Mont Saint-Michel er et annet sted i regionen jeg har gledet meg til å besøke. Det er Normandies mest besøkte turiststed. Her er store forskjeller i tidevannet, og overgangen til øya er nå via en bro. Det er en opplevelse å gå rundt i de små gatene her opp til Mont Saint-Michel Abbey og nyte utsikten! Atlanterhavet, kysten og det nord-franske landskapet inspirerer!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *