Sol fra Sør-Afrika i glasset

IMG_4143 lav

Det er høst, kaldere dager og mindre lys. Dette er tiden for å hygge seg innendørs, gjerne med god vin som smaker noe ekstra. I denne sesongen passer viner fra Sør-Afrika laget på druer som har modnet seg i solrikt klima på den sydlige halvkule.

bild 009

Mange kvinner liker hvitvin, men når det er kaldt ute trenger vi litt rikere smak enn de friske, knastørre vinene som passer på sommeren. Hvitvin fra Sør-Afrika har en smaksprofil som får frem sol og varme i glasset. På vinkurset under Tara Weekend prøvde vi både hvite og røde viner som er biodynamisk og økologisk fremstilt, dvs de har minimalt med kunstig tilsetning. Vinene kan sammenlignes som naturens rene dråper.

Johann Reyneke med druer lav

Produsent Johan Reyneke har vært en pioner innen biodynamisk vintilvirkning i Sør-Afrika og han har laget en god hvitvin på Chenin Blanc druen som det passer å nyte som et glass alene og til mat vi liker hvitvin til. Vinen selges i Bag-in-Box, et godt tips er å dekantere den før servering. Har du ikke dekanter kan du bruke en vannkaraffel eller glassmugge.

Vinmaker Andrea Mullineux lav

Andrea Mullineux ble kåret til Årets Vinmaker i Sør-Afrika i fjor, en heder det står all respekt av. Hun lager sine viner i området Swartland og er en svært anerkjent kvinnelig vinprodusent. Vi smakte på hennes hvite Chenin Blanc og røde Syrah – viner som alle likte godt.

Kanonkop_Pinotage

Som avslutning serverte vi blåsvart rødvin laget på Pinotage druen, det var selve smaken av Sør-Afrika for meg da jeg kom dit for første gang i valgåret 1994. Til min store glede ble denne intense rødvinen svært positivt mottatt på vinkurset på Vestlia.

Dette er vinene vi smakte på:

2257806 Reyneke Vinehugger Chenin Blanc, kr 399,90 3 liter (BU)

919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2014, kr 154 (basis)

1770601 Kloof Street Swartland Syrah 2013, kr 159 (basis)

5854801 Kanonkop Pinotage 2013, kr 269,90 (BU)

ReynekeKloof-Street-CheninMullineux Syrah 2012

Tips: Når dere skal smake på vin, husk å rulle på glasset før dere lukter. Slik kommer mer luft inn og aroma frigjøres. Bruk gjerne et større vinglass enn det dere er vant til og hell kun glasset 1/3 fullt. Smak godt på vinen, dere kan smatte, tygge og gurgle hvis dere vil. Slik fordeler de første vinslurkene seg godt i munnhulen og dere opplever fruktighet, syre og ettersmak enda tydeligere. Her er det bare å nyte og ha det gøy samtidig!

Fortsatt god høst, damer!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *