Sigarer – et duftminne om far

PIERRE_2313-1

Duft skaper direkte kontakt med minner og følelser. Mer enn noen annen yrkesgruppe kjenner parfymører til denne egenskapen.

Den første duften som Pierre Guillaume skapte, hadde som hensikt å hedre sin far. Den het Cozé og året var 2002.

– I mitt hode er ikke dette bare en duft. Cozé ble til for å skape en duftforbindelse til min far da jeg fikk vite at han var alvorlig syk. Hvilken lukt kunne symbolisere den han var? Han brukte aldri duft eller cologne, så jeg kom frem til at lukten fra hans sigareske passet. Egentlig liker jeg ikke røyklukt, men aroma fra ferske sigarblader og mahogni-tre er behagelig og spennende. Jeg bygget opp Cozé uten den vanlige pyramidestrukturen, slik er Cozé mer en duftopplevelse av hjertenoter som kjemper mot hverandre. Jeg benyttet mye krydder som pepper og muskat, som spiller opp mot hamp, patsjuli, søtere noter og kaffe. Blant bunn-notene finnes lys tobakk, sandeltre, sedertre og Bourbon vaniljeskudd, forklarer Pierre Guillaume engasjert.

coze

Denne nye olfaktoriske arkitekturen har Pierre eksklusive rettigheter til og den gir ham muligheten for å uttrykke alle fasettene av de ingrediensene han til enhver tid benytter.

Pierre ble svært interessert i lukt og parfymør da han jobbet i farens firma med kosmetikk. Etter å ha lansert Cozé ble han oppdaget av Chandler Burr, en kjent journalist i New York som beskrev Cozé som “the coolest of new European fragrances from a young French chemist” i en artikkel i magasinet GQ.

Suksessen var et faktum og han startet sitt eget parfymehus Parfumerie Générale etter inspirasjons fra initialene i navnet sitt.

– Noe av det siste jeg har laget er duften Isparta med inspirasjon fra sommer-roser fra terrasser i fjellområder i Tyrkia. Her har jeg benyttet to typer, både olje og konsentrat av roser som er plukket tidlig på morgenen når duften er på sitt sterkeste med et intenst, nesten krydret preg. Roseduften er kombinert med bensoin, litt kvae, calamus olje, røde frukter, mørke tresorter og ambroxan. Det siste er en ambernote for fylde og som gir varig effekt. Jeg har brukt mye av ambroxan uten at du lukter det, men du føler det. Det skjer noe med deg, påpeker Pierre.

26 ISPARTA

Neste duft han viser, heter Liqueur Charnelle og har bouquet av cognac.

– Den byr på en eksplosjon av krydder som kanel, ingefær og sort pepper, med rosa bær, røkelse, lys tobakk, tonkabønner og hvit musk. I basenoten ligger bringebær og pudrete tresorter. Dette er en helt spesiell mix, ikke en tradisjonell duftfamilie. Jeg skaper en spenning hvor det krydrete kjemper mot det søte. Jeg kaller det også en vibrasjon. Opprinnelig tenkte jeg at dette var en maskulin duft, men jeg så at mange kvinner likte den. Duften er en feminin måte å bruke krydder på, den kan være en ny Opium.

631_600____2__8-eme-art-noir_100ml_liqueur-charnelle_248

Hva tenker du om mannlige og kvinner dufter?

– Jeg tenker ikke på dufter til bruk for damer eller menn, og lager derfor ikke rene herre- eller damedufter. Noen kvinner liker krydder og trenoter, og en mann kan like lukten av hvite blomster og føle seg sexy og cool. Det viktigste for meg er at kundene liker mine parfymer og tilfører dem sin egen identitet.

Hvordan påvirker duftene oss mennesker?

– Duft går direkte til hypotalamus og reptilhjernen, dvs. at du opplever hva du lukter uten filter. Duft er kompromissløst, enten liker du den eller ikke, uansett hva jeg eller andre sier. Vi kan sammenligne det med en date. Du møter en hyggelig kar, han har flott dress og ser bra ut, men hvis det ikke skjer noe magisk, holder det ikke med et godt utseende. Derfor er duft så fascinerende, duft er på en måte sterkere enn deg, de lar seg ikke kontrollere. Du må ta duftene for hva de er.

Du beskrev Liqueur Charnelle som en vibrasjon, hva mener du med det?

– Med vibrasjon mener jeg hvordan jeg komponerer duft. Det er viktig at en duft skaper ”vibrasjon”, det er selve DNA i mitt merke Parfumerie Générale.

Liker du spesielle ingredienser?

– Nei, jeg bruker ikke noe sært, som ingredienser fra Jupiter eller Mars (ha ha). Noen ganger bruker jeg elementer fra kosmetikk, for jeg kan godt like hvordan kosmetikk-produkter lukter. det. Jeg er verken Karl Lagerfeld eller Picasso, men jeg har min stil, den er sterk. Slik som du gjenkjenner klær fra kjente designere og malerier fra berømte kunstnere, vil du gjenkjenner mine duftkreasjoner – enten du liker dem eller ei, avslutter Pierre Guillaume som har skapt over 60 ulike dufter under merkene Parfumerie Générale, Huitième Art Parfums og Phaedon Paris.

Jeg møtte parfymør Pierre Guillaume på avant garde duftmesse Pitti Fragranze i Firenze i fjor. Hit kommer nye og kreative duftskapere med originale konsepter. Neste Pitti Fragranze arrangeres fra 11.-13. september 2015.

_DSC4530

“Parfyme skal du bruke for deg selv, som en egosentrisk opplevelse som beveger deg. Og for andre som du lar komme deg nær! Mine dufter må oppleves i kontakt med huden for å komme til sitt rette uttrykk.” Pierre Guillaume

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *