Brasil, ren livsglede

Copacabana Beach, Rio de Janeiro lav

Lange strender, vaiende palmer, sol hele året, vennlige mennesker og danseglede. Det er hva vi lengter etter…

Rio de Janeiro

Smak på ordet Rio de Janeiro, og du blir raskt drømmende i blikket. Du ser for deg enorme strender, brune kropper, spesielle fjelltopper og tropisk skog. En av verdens vakreste byer dukker opp på netthinnen.

Rio lav

For meg er Rio de Janeiro selve Brasil. Strendene Copacabana og Ipanema er enorme, og her lever de lokale seg ut. Ved havet føler du storbyen Rio på pulsen, hvor livsnytende mennesker soler seg, bader, driver med sportslige aktiviteter, og møter venner på stamcaféen.

Sett fra høyden er byen storslagen, – synet av den buktende kystlinjen og de grønnkledde toppene er unikt i verden. Rio har verdens største byskog, Floresta da Tijuca og byen er på Unescos Verdensarvliste. Om kvelden når lysene tennes, gløder storbyen på en magisk måte. Man lytter til sambamusikk, nyter en forfriskende Caipirinha, kjenner at hjertet slår raskere, danselysten tennes og det er umulig å sitte stille. Brasilianerne er glade i fest og liv, og deres utadvendte væremåte er smittende.

Jeg har vært flere ganger i Rio, og er like fascinert hver gang. Første gang kom jeg med cruiseskip en solrik morgen, og det å møte byen via sjøveien var så sterkt. Det glitret i fjellene, det lyste i tropisk natur, bygninger og strender ventet på å bli oppdaget. På neste reise møtte jeg en norsk dame som var så betatt at hun hadde bosatt seg der. Jeg har holdt kontakten med henne, Grete Skevik heter hun.

Grete Skjevik DSC_2394 lav

– Jeg kom til Rio for første gang for 40 år siden, jeg er født og oppvokst i Nord-Norge, hadde utfartstrang og reiste med skip til Brasil. Det var i 1974 og landet var et diktatur. Jeg møtte en hyggelig mann, vi ble samboere og jeg merket ikke så mye til hva som skjedde bak i kulissene, alt så greit ut på overflaten. Etter hvert fikk jeg vite at flere av min samboers venner ble fengslet eller måtte gå i asyl, forteller Grete.

Diktaturet endte i 1985 og livsgleden fikk friere uttrykk, sambaen slapp seg løs og turistene begynte etter hvert å strømme til landet.

Grete startet ut som keramiker, men lot språkinteressen overta det kunstneriske arbeidet. Hun underviste i norsk, engelsk og portugisisk, og i dag er Grete tolk og oversetter med god kontakt med det norske konsulatet.

Grete i-Brasilia

– I starten var konsulatet bittelite, Norge i Brasil var nesten ikke tilstede. På begynnelsen av 1990-tallet begynte flere norske bedrifter å komme, det fikk UD til å satse, og konsulatet vokste enormt. i dag ligger Eksportrådet for Fisk og Innovasjon Norge på samme sted som det norske konsulatet, i bydelen Botafogo, forklarer Grete.

Den første norske ministeren hun tolket for var Grete Knudsen i 1998, så dronning Sonja i 2003. Senere har det bare gått slag i slag med jobboppdragene. Grete blir i Rio!

Hun bor mellom Copacabana og Ipanema, i et hyggelig område som heter Arpoador. Det minner litt om Oslo Vest, der bor også journalisten Arne Halvorsen som skriver jevnlig fra Brasil for norske aviser.

– Paulo Coelho vokste opp like ved meg, forteller Arne og peker på parallellgaten fra vinduet sitt. Som berømt forfatter flyttet Paulo Coelho til en leilighet ved Copacabana, men nå bor han visstnok i Genève.

– Jeg stortrives her, nabolaget er hyggelig. I min gate finnes flere gode restauranter og hit kommer folk fra strendene Copacabana og Ipanema for å spise, sier Grete.

Brasils største musiker, Tom Jobim, bodde i samme bygning som Gretes leilighet ligger i.

– Bygget lignet ikke de andre i gaten, var oppkalt etter Einstein, men det unge ekteparet Jobim syntes den var stygg og kalte den for Frankenstein, minnes Grete.

Grete har etablert seg i et kreativt område, og hun oversetter mye norsk litteratur til portugisisk.

– Jeg har oversatt 8 bøker av Jo Nesbø, og nå oversetter jeg fra portugisisk til norsk en bok av Cristóvão Tezza, en kjent forfatter her. I tillegg oversetter jeg juridiske og oljerelaterte dokumenter, og er tolk i rettsaker. Det er spennende å kombinere ulike oppgaver, innrømmer hun.

Grete har alltid vært glad i litteratur. Bokhandleren i Kabul var den første norske boken hun oversatte til portugisisk, og den lå på bestselgerlisten i månedsvis.

Hva med kriminalitet? – Jeg har aldri hatt problemer, aldri blitt frastjålet noe, og ikke opplevd noe negativt på gaten som lommetyver. Byen har blitt mye tryggere etter at politiet tok over de fleste favelaene. Vi ser at både lokal og internasjonal turisme øker, og i 2016 skal vi ha OL, informerer Grete.

– Ikke bli for paranoid med hensyn til sikkerhet, Brasil er ikke så ille som mange vil ha det til, og spesielt ikke utenfor de større byene, råder Thor Vaz de Leon, eier av ReiseBazaar.no, spesialist på Sør-Amerika, og fortsetter: – Går du på en strand i Rio vil de fleste av de små barene passe på dine verdisaker når du er kunde hos dem, dette fungerer meget bra.

Copacabana hotell pool lav

Highlights i Rio

Den gamle bydelen Cidade Antiga ligger i sentrum, og her finnes mye å se på som Museu de Arte do Rio (MAR), et arkitektonisk veldig interessant museum, med både en moderne og en gammel bygning. Her er alltid spennende utstillinger.

lav MAM_-_Museu_de_Arte_Moderna_do_Rio_de_Janeiro_02

Banco do Brasil i et staselig bygg er et annet nydelig sted å besøke, der er flere restauranter og gode utstillinger. Kirken Candelária er verdt å gå innom, den er også i den gamle bydelen.

Teatro Municipal har både internasjonale og nasjonale oppsetninger av ballett og klassisk musikk. Teateret ligger i en ærverdig bygning hvor man kan få omvisning, vel verdt turen hvis man liker kultur.

Sukkertoppen, Rio de Janeiro lav

For å se Rio fra høyden er det obligatorisk med en tur opp taubanen til Sukkertoppen, og senere dra til Kristus statuen. – Santa Teresa høyden med kunstnere og restauranter er mindre kjent, men også et veldig hyggelig sted å gå rundt. Her er det ” bric-a-brac” som vi sier, litt av alt mulig. Prøv gjerne restauranten Aprazivel, den er rustikk og koselig, sier Grete.

Ipanema på en av årets mange solskinnsdager

Vil man spise ekstra godt, er området rundt Ipanema kjent for gode restauranter. Skal du ha noe typisk, spis Feijoada som er en gryterett med bønner og kjøtt. Bacalau finnes i mange varianter, tilberedt med norsk fisk. Er du glad i kjøtt se etter Churrascaria, en type spisested hvor det serveres grillmat i rikelige porsjoner. Skal du nyte en god drink, er Caipirinha laget på sukkerørsbrennevin og lime den perfekte uformelle cocktail. Ellers er øl favorittdrikken en varm dag, men den må være iskald for å falle i smak hos brasilianerne.

Brasilianske perler, utflukter fra Rio de Janeiro

Halvøya Buzios ble kjent fordi Brigitte Bardot kom dit, og fortsatt kaller mange Buzioz for Brasils St Tropez. Buzios har vakre bukter,flotte strender, koselig sentrum med cafeer, restauranter og butikker. Hit drar vakre og velstående brasilianere. Det går buss fra de største hotellene i Rio til Buzios på morgenen, og turen på 2-3 timer går gjennom grønt og frodig buktende landskap. Bo gjerne på det ærverdige Casas Brancas med nydelig utsikt over havet, og kun en liten spasertur langs sjøen inn til sentrum.

Buzios

Den idylliske landsbyen Paraty, ca 5 timer med buss sør for Rio, er stedet for den som vil ha en romantisk reise. Det er en historisk by hvor indre kjerne er utrafikkert, med hyggelige hoteller og restauranter. Her er en årlig litteraturfestival ”Flip” som er verdenskjent, forfattere fra hele verden kommer. De vakre strendene i nabobyen Trinidad gjør ikke akkurat denne destinasjonen noe mindre interessant. Paraty er perfekt for alle som liker et mindre profilert feriested enn Buzios.

HR-Porto_do_Paraty_01

Ilha Grande er en øy utenfor Rio som du kjører til på vel en time. Ta båten over og nyt dagen. På Ilha Grande er det ingen biler, og man kan gå turer, sole og hygge seg på strendene og spise god lunch.

Fossefallene Iguassu på grensen til Argentina og Paraguay er blant de største i verden, og er mildt sagt et imponerende fossefall. Fra Rio tar man fly til Foz do Iguassu og det anbefales å bo på det eneste hotellet i nasjonalparken, Das Cataras. Ved å rusle en liten tur på 15 minutter kan du ta det verdenskjente fossefallet i øyesyn, før du blir med på båttur eller går videre i regnskogen.

Hotel Cataratas, ved Iguassu

Hippielandsbyen Arraial d’Ajuda i Bahia

Lille Arraial d’Ajuda står i sterk kontrast til storbyen Rio de Janeiro. Landsbyen er kjent som et hippiested, og stemningen er akkurat så laidback som du kan tenke deg. Livet er enkelt i denne delen av Brasil, et sted som er nesten helt uoppdaget av utenlandske turister. Hit kommer stort sett brasilianske turister.

Landsby Arraial djauda, utsikt til havet lav

Hvordan kan jeg forklare stemningen der? Tenk deg Kardemomme by, legg inn en hvit strand, litt reggaemusikk, hippier som selger småting på torvet, og leskende caipirinhas: Det er Arraial d’Ajuda i et nøtteskall.

Den lille landsbyen Arraial d’Ajuda er noe av det koseligste jeg har kommet over. Små hus er malt i glade farger. Restauranter og spisesteder av forskjellig slag ligger innover i det mer moderniserte sentrum av landsbyen. Her finner du alt fra pizzeriaer til såkalte kilorestauranter. Du velger det du vil ha fra et digert buffetbord med nygrillet kjøtt eller kylling, og så veies det i kassen. Her kan du leve billig.

Trancoso, Bahia, Brasil 299 lav

Fra Arraial d’Ajuda kan du dra ut på de smale grusveiene og besøke andre småbyer langs kysten som Trancoso, og oppleve uendelige strender. Du kan leie en strand-buggy med en folkevognmotor bak for en billig penge. Navnet til tross, husk at du ikke kan kjøre på selve strendene.

Praia_do_Trancoso_04 lav

Det finnes en rekke koselige bosteder som Hotel Canto d´Alvorado på stranden, og Pousada Coqeiros ligger i sentrum med passe gangavstand til stranden. Hit kommer du enkelt med fly til Porto Seguro, og buss eller taxi inn til landsbyen.

Brasils flagg

Praktisk å vite

Når dra? Rio de Janeiro, Bahia og hele Brasil har varmt klima hele året.

Hvem passer Brasil for? Alle som vil nyte over 300 soldager, 26-32 grader hele året, sommer når vi har vinter, avslappet livsstil og mye livsglede.

Hvordan komme seg til Rio de Janeiro og Brasil? TAP Portugal er størst på Brasil fra Norge. Air France/KLM og Lufthansa har også gode forbindelser. Ønsker du å reise rundt i Brasil, bestill flypass i norsk reisebyrå før du drar.

Minibank: Du kan ta ut cash med norsk kredittkort i minibankene hos HSBC og Bradesco, max Real 800-1000 per dag.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *