Ambre Sultan, en djevelsk deilig duft

image_08

Det damper orientalsk og originalt fra Marrakech. Ambre Sultan oser av sensualitet og eksotisme. En mektig, rå duft det er helt umulig å glemme!

Aromaen er fylt til randen av krydder, amber, patsjuli, mørk kvae og vanilje. Uttrykket ”don’t use it, if you don’t mean it” hadde passet perfekt.

PackAmbreSultanF39

Bak står duftskaper Serge Lutens. Han bor og arbeider i Marrakech, byen som tilfører ham inspirasjon.

– Marrakech handler om det opprinnelige, ikke parfymer men lukter i alle mulige varianter. Her virker duft som et amorøst hjelpemiddel, et slags våpen. Marrakech symboliserer oppdagelsen av nye materialer for å uttrykke seg med. Fra 1968 samlet jeg på tresorter og kvae, med tanken på at jeg skulle lage noe av det en dag. Og slik ble det…, forklarer Serge.

Serge Lutens in Palmeraie gardens Morocco 9 - crÇdits photos Patrice Nagel

Serge bor i området Palmeraie ved ørkenens utkant. Her dyrker han et vell av blomster og planter som fascinerer ham. Dette er en viltvoksende hage, ikke en prydhage. Eget laboratorium finnes også. Serge omgir seg med det som inspirerer, som bøker, musikk, filmer og fotografier.

Han er kjent som en av de mest kreative duftskapere i verden. Serge er kompromissløs til konsepter og kvalitet på råvarer. Han innførte ingredienser med høy kvalitet på 1990-tallet og løftet parfymebransjen til et nytt nivå. Nisjedufter var hans stil.

– Serge Lutens parfymehus er en verden av utsøkte drømmer og følelser, der de mest verdifulle, sjeldne essenser er vevd sammen til unike harmonier. Disse vakre duftene er en reise i tid og rom, og tar oss med til steder moderne parfymekunst sjelden gjør. Dette er olfaktoriske dikt, små kunstverk, med slående originalitet og skjønnhet, forteller Christianne Mediaa Aamodt hos Heaven Scent.

Hun har med samarbeidspartner Ingvild fått inn Serge Lutens duftene som eneste forhandler i Skandinavia.

Serge Lutens in Palmeraie gardens Morocco 2 - crÇdits photos Patrice Nagel

Serge har en lang og spennende fartstid bak seg fra Vogue og Dior, med makeup, fotografering og filmkunst. Han er opprinnelig fra Lille, startet der som frisør, og flyttet til Paris i 1962 hvor motemagasinet Vogue ansatte ham for å style hår og makeup. Han jobbet med de mest kjente fotografene som Richard Avedon, Bob Richardson og Irving Penn.

I 1967 ble han kontaktet av motehuset Christian Dior for å skape makeup. Hans interesse for foto og film fortsatte parallelt, og han eksperimenterte spesielt med lys og skygger. Serges fotografier endte som en utstilling på Guggenheim Museum i New York i 1973. Han var også filmregissør for to kortfilmer “Les Stars” (1974) og “Suaire” (1976) som begge ble vist under Cannes Film Festival.

Hans kreativitet var ustoppelig og i 1980 ble han engasjert av japanske Shiseido for å utvikle deres image. Serge skapte reklamekampanjer og filmer, makeup og emballasjedesign. I 1982 lanserte han sin første duft for Shiseido, med navn Nombre Noir. Duftinteressen ble svært avgjørende for hans kreative engasjement.

Outside view of the Palais Royal - crÇdits photos Alain BeulÇ

Serge fikk skapt et eget duft-tempel Les Salons du Palais Royal i Paris i 1992. Her skulle kundene i ro mak få presentert Shiseidos dufter, helt uten kjøpepress. Han mente at det tar tid å sette seg inn i dufter, ingredienser og lukt generelt. Serge ville unngå varehus hvor utvalget er overveldende og parfymelukt ligger tungt i luften.

Les Salons du Palais Royal i Paris finnes fortsatt. Stedet er en oase for alle som vil lære mer om duft.

Palais Royal stair - crÇdits photos Bernard St GÇnäs

Sitt eget merke startet han ved tusenårsskiftet. Serge Lutens Parfums-Beauté med kompromissløse dufter og makeup ble født i det legendariske året 2000. Fra den tiden har parfymekunst vært hans hovedgeskjeft. Parfymør Christopher Sheldrake lagde formlene ut fra Lutens’ ideer og skaperkraft.

Serge Lutens, når startet egentlig din interesse for lukter og dufter for fullt?

– Jeg har i flere tiår arbeidet med mote og skjønnhet, bla ved å skape imaget til Diors skjønnhetsprodukter og det internasjonale imaget til Shiseido. Det handlet om å bygge opp imaginære universer. Så kom et brudd! Det skjedde ved en tilfeldighet. Sikkert fordi jeg hadde behov for å bevege meg i nye retninger. Duft og parfyme var det som interesserte meg, – duft var som et nytt språk for å uttrykke meg selv. Jeg bodde allerede da i Marrakech, det var en tid hvor jeg fikk frem sterke duftminner og visuelle opplevelser. Det kan sammenlignes med et raseri som kom til overflaten, sikkert fordi jeg skulle finne min nye identitet. Parfymens verden opplevde jeg på nært hold via arabisk kultur og som et bilde på kvinner. For duft er som en respons på kvinner, vil jeg si.

Hvordan velger du ut råmaterialer og ingredienser?

– Slik som ordene må stemme for en forfatter, utgjør ingrediensene for meg valg av det som jeg vil formidle. Hver essens er som et ord, en setning og en historie. Hvis en duft ikke har noe å fortelle, har den ingen interesse. Selve oppskriften har ingenting å gjøre med selve parfymen. Hvis du spør en maler hvorfor han bruker akkurat den fargepaletten på lerretet, vil han svare at fargevalg går i perioder. Det finnes ca. 2500 viktige materialer til duftproduksjon, og jeg bruker maksimalt rundt 400-500. Jeg er nøye på kvalitet. Husk at det var jeg som innførte kvalitetsingredienser i duftverdenen på begynnelsen av 1990-årene. Da var merkene mer sosiokulturelle klisjeer med reklamebilder av aktive kvinner, kvinner med barn eller sporty kvinner. Det var svært viktig for meg å komme tilbake til betydningen av kvalitetsingredienser, selve identiteten til dufter.

Hvilke duftkreasjoner har betydd mest for deg?

– Det er de duftene som jeg til enhver tid skaper i øyeblikket. Duftene er historier som jeg forteller ettersom tiden går. Hver duft har sin fortelling som over tid ikke lenger er min.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber ikke med dufter daglig, kreativiteten kommer i perioder, over flere seanser. Jeg skaper mye bilder, ikke parfymer direkte. Rent objektivt er en parfyme kun alkohol med essenser. Personlig opplever jeg dufter som sanselighet mellom bilder og ord, noe man verken kan se eller si.

Pack_Lorpheline

Hva kan du fortelle om din nye kreasjon L’Orphelin?

– L’Orpheline er synonymt med eleganse og delikat stil. ”Délicatesse” som vi sier på fransk. Duften bærer en sårbarhet som vi alle har. Forestill deg en kraft som en myriade av forskjellige såkorn, gjenoppdaget av hudens mildhet fra alle sine minner. Av denne vidunderlige duftopplevelsen, skapes det et mentalt og fysisk kjærtegn, som styrker oss på avstand, og nærmer oss med det vi kan elske i oss selv.

Hvilke nye kreative prosjekter er du i gang med nå?

– Jeg arbeider på en serie spesielle dufter helt uten forbehold av det som jeg til nå har kunnet utføre innen parfymekunsten. Det er utfordrende, og pga. sin ubegrensete ambisjon vil nok serien ha et smalt publikum.

image_09

Hva betyr Marrakech for deg?

– Marrakech betyr avstand til Frankrike, det gir meg en verdifull ensomhet. Kall det et spill mellom lys og skygge, den livsstilen passer meg svært godt! Avslutter Serge Lutens.

PackLaFilleDeBerlin_MD

La Fille de Berlin (Jenta fra Berlin) er en hyllest til den vakre roseblomsten. Hvem jenta fra Berlin er, er ikke kjent, men sikkert en karakter fra det dekadente 20-tallets Berlin. I tillegg til roseduft, finnes aroma av fioler, rosa og sort pepper, og musk.

Bois Vanille skal gi deg opplevelsen av å være omringet av høye gamle trær, med duft av en nostalgisk blanding av brent tre og smeltet sukker. Dette er en mystisk duft hvor sødmen utvikler seg med varme – en vaniljeduft med sterk personlighet.

Serge Lutens duftene kan brukes av både menn og kvinner.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *